Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

27.03.2013. 18:33:22 - RHZK

Radioklub "August Cesarec" iz Pregrade dobitnik Državne nagrade "Faust Vrančić"

Foto: Denis Vincek - ZL

Radioklub "August Cesarec" iz Pregrade dobitnik je Državne nagrade "Faust Vrančić" za doprinos razvitku tehničke kulture u 2012. godini. Nagradu je predsjedniku Kluba Davoru Antoliću uručio ministar Željko Jovanović. Pregradski radioklub, koji ima pozivnu oznaku 9A1CFL, osnovali su prije 33 godine Vinko Šurbek i Josip Debeljak. Danas je ta udruga članica Hrvatskoga radioamaterskog saveza i Zajednice tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije.

Mladi članovi Kluba, koji su se u rad uključili kao osnovnoškolci, danas su uglavnom završili srednje škole i fakultete tehničkog usmjerenja, a više njih istaklo se zapaženim i vrijednim inovacijama na području tehničke kulture. Vedran Krog koji je danas s Darkom Topolkom suvlasnik tvrtke "Ultima", koautor je Informacijskoga sustava Ena koji omogućava isporuku elektroničkih dokumenata putem interneta. Krog i Topolko izradili su Enu za REGOS, a izravnu korist imaju i građani i državni proračun jer će uštedjeti novac pri dobivanju odnosno izdavanju potvrda iz REGOS-ova registra. Jedan od članova kluba je i pred obranom doktorata iz strojarstva, a drugi doktorand iz informacijskih znanosti.

– U 2012. godini članovi Radiokluba "August Cesarec" Pregrada realizirali su veliki projekt. Izdana je knjiga "Radioamaterska glasila u Hrvatskoj, od 1924. do 2012." – istaknuo je Davor Antolić, predsjednik Kluba. Prilikom dodjele Državne nagrade, radost s članovima Kluba podijelila je i saborska zastupnica iz Zagorja mr. sc. Dunja Špoljar.

Reklama