Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

07.08.2015. 22:04:19 - Grad Pregrada

Pokreće se crowdfunding za obnovu Dječjeg vrtića "Naša radost"

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) objavila je javni poziv bez roka trajanja za prijavu projekata povezanih s korištenjem obnovljivih izvora energije i energetskom učinkovitošću za pilot program crowdfunding platforme Croenergy.

Što je crowdfunding?
Crowdfunding (eng. crowd – gomila, svjetina; funding – financiranje) ili grupno financiranje je (alternativni) pristup osiguranju kapitala za različite tipove projekata. Podrazumijeva predstavljanje nekog pothvata javno i omogućavanje građanima da u njega ulože novac.

Crowdfunding platforma Croenergy.eu

Croenergy je specijalizirana crowdfunding platforma za financiranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Namijenjena je javnom, poslovnom i civilnom sektoru te primjenjuje sve crowdfunding modele financiranja (donacije, nagrade, zajmove, vlasničke udjele i udjele u dobiti). Njenim pokretanjem REGEA želi doprinijeti razvoju inovativnih koncepata financiranja energetskih projekata i pružati dodatnu podršku u njihovom razvoju i provedbi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Zašto uopće crowdfunding?
Crowdfunding je win-win situacija i za one koji predstavljaju projekt i za one koji investiraju u njih. Nositelji projekata putem crowdfundinga mogu na relativno lak i siguran način doći do kapitala te pritom testirati isplativost svog proizvoda ili usluge na tržištu, a investitori, odnosno građani mogu doći do željenih proizvoda i usluga (koje bi u nekim slučajevima ionako kupili prije ili poslije), ostvariti profit ili neku drugu pogodnost te značajno doprinijeti gospodarskom razvoju zemlje, a što se u konačnici ponovno reflektira i na njih same. Ključna prednost crowdfundinga je i to što nema kolaterala i što se rizik disperzira na mnogo ljudi pa ukoliko projekt ne uspije, nitko ne snosi značajnije financijske posljedice.

Otkako je prije nekoliko dana poziv predstavljen, već su odabrana dva projekta za pilot program platforme iza kojih stoje Grad Pregrada i SOS Dječje selo Lekenik. Grad Pregrada će putem Croenergyja sakupljati financijska sredstva za izradu fasade na Dječjem vrtiću Naša radost, a SOS Dječje selo Lekenik za izgradnju sustava grijanja na biomasu.

"Grad Pregrada jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je pristupio europskoj inicijativi Sporazuma gradonačelnika i odlučio postići smanjenje emisija stakleničkih plinova za više od 20 % do 2020. godine. Na tom tragu pokrenuli smo renovaciju dječjeg vrtića po niskoenergetskom principu čime želimo našoj djeci omogućiti bolje i zdravije uvjete za rast, a našoj zajednici ostvariti značajne financijske uštede. Međutim ovim projektom htjeli bismo postići i nešto više: omogućiti građanima da financijski sudjeluju u povećanju kvalitete javnih objekata čije usluge svakodnevno i koriste. Kolektivno investiranje građana, poznatije kao crowdfunding, može poslužiti kao vrijedna alternativa na korist svih dionika društva. Vjerujem kako su uz energetske zadruge, upravo crowdfunding kampanje vrste društvenih inovacija u kojima građani, poduzetnici i jedinice lokalnih vlasti mogu pronaći zajednički interes i korist, a to želimo dokazati na primjeru grada Pregrade" – ističe Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

REGEA najavljuje sada već tradicionalnu međunarodnu konferenciju o financiranju i investiranju u energetske projekte "Sustainable Energy Finance and Investment Summit CROENERGY2015" koja će se održati 17. rujna 2015. godine na Zagrebačkom velesajmu.

Uz brojne predavače iz zemlje i inozemstva (Svjetska banka, MMF, EBRD, EK, Deutsche Bank, Banca Transilvania, Europski fond za energetsku učinkovitost, FEDARENE itd.), slušateljstvo očekuje pregršt tema od kojih posebno mjesto zauzima crowdfunding. Hrvoje Maras, glavni ekonomist REGEA-a i Zoran Rajn, osnivač i voditelj Centra za društvene inovacije i održivi razvoj održat će predavanje na temu crowdfunding platforme Croenergy za financiranje projekata održive energije. Također, Zoran Rajn će publiku upoznati i s Registrom humanitarne pomoći Republike Hrvatske u obliku crowdfunding platforme – nedavno predstavljenom inicijativom Centra za društvene inovacije i održivi razvoj koja bilježi veliku potporu javnosti iz zemlje i inozemstva, a koju je podržala i REGEA.

Pored toga, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj predstavit će prvi projekt Croenergy platforme – Dječji vrtić Naša radost. Grad Pregrada jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je pristupio europskoj inicijativi Sporazuma gradonačelnika i odlučio postići smanjenje emisija stakleničkih plinova za više od 20 % do 2020. godine te je na tom tragu pokrenuo renovaciju dječjeg vrtića po niskoenergetskom principu čime želi djeci omogućiti bolje i zdravije uvjete za rast, a zajednici ostvariti uštede te joj omogućiti da financijski sudjeluje u povećanju kvalitete javnih objekata čije usluge svakodnevno i koristi.

http://croinvest.eu/objavljen-javni-poziv-za-prijavu-projekata-za-pilot-program-crowdfunding-platforme-croenergy-eu/

http://croinvest.eu/medunarodna-konferencija-croenergy2015-energetski-dogadaj-godine-koji-posebnu-paznju-posvecuje-crowdfundingu-i-inovativnim-modelima-financiranja/

Reklama