Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.09.2009. 13:44:21 - SDP, ZS, A-HSS

"Vladajući ne žele raspravljati ni o gospodarstvu ni o školstvu"

Na trećoj sjednici gradskog vijeća Grada Pregrade održanoj 15.09.2009. još jednom je pokazana sva bahatost, netransparentnost i nepoštovanje elementarne političke kulture od strane vladajuće HDZ-HSS-HNS-HSU-ZDS koalicije.

Naime, oporbeni vijećnici iz redova SDP-a, ZS-a i A-HSS-a zatražili su da se u dnevni red sjednice uvrste tri točke: poslovanje Niskogradnje, stanje u školstvu i gospodarska situacija u gradu. Sukladno poslovniku te tri točke uvrštene su kao prijedlog dnevnog reda. Međutim prije izglasavanja vladajući klub vijećnika predlaže da se navedene tri točke izbace iz dnevnog reda jer navodno nije dano dovoljno dobro obrazloženje za njihovo uvrštavanje u dnevni red. Vladajući to i izglasavaju i nakon toga vijećnici SDP i ZS napuštaju sjednicu Gradskog vijeća.

Iako su sve tri točke bile zatražene u najboljoj volji, željeli smo da se na gradskom vijeću, kao najreprezentativnijem predstavniku političke volje svih građana Pregrade, zajednički raspravi o problemima koje ima naš grad. Međutim u Gradu u kojom se ideje i prijedlozi vijećnika iz drugih političkih opcija, pa dani oni u najboljoj mjeri, doživljava kao napad na nečije sujete, ne može se očekivati normalna i civilizirana rasprava. Zar pitanje Niskogradnje i njezinih očiglednih problema, problematika naših školaraca i radnje koje grad poduzima kako bi im olakšao ukidanje bespaltnih udžbenika nije nešto što pregradska javnost mora znati? I ono posebno važno, a to je gospodarska situacija u gradu koja je već nekoliko godina neovisno o krizi jako teška, jer neosporno je da u našu gospodarsku zonu nema investicija.

Propadanjem Emke Pregrada postaje još jedan u nizu hrvatskih gradova gospodarskih slučajeva, ma koliko gradska vlast šutjela o tome i pravila se da ih to ne zanima. Posebno je žalosno da su sjednici bile i prisutne neke od radnice Emke koje su očekivale od Grada da im pruži bar neku riječ nade, a oni su ih potpuno izignorirali. Mi kao oporbeni vijećnici nismo željeli stajati i gledati prekriženih ruku nego smo željeli poduzeti nešto, da bar kroz konstruktivnu raspravu izložimo svoje prijedloge, ali očito je da izabrani gradski vijećnici nemaju nikakva prava čak ni pitati. Uloga koju im je namijenila gradonačelnica Vilmica Kapac je da slušaju njezine monologe i šute. Gradsko vijeće postalo je farsa i instrument za provođenje volje jedne osobe, od vladajućih vijećnika čak gotovo ni nitko ne raspravlja osim potpuno izgubljenog bivšeg gradonačelnika i političkog kameleona Vjekoslava Gorupa.

Pregradska vlast u potpunosti gubi kompas i odbijanjem rasprave o problemima koji su evidentni u gradu, pokazuje potpuni nedostatak političke kulture, zarobljena je privatnim interesima i samo sebi znanim nesvrhovitim projektima i vizijama. U isto vrijeme proračunske stavke se mijenjaju i dodaju bez rebalansa i kakvog reda, grad je sve zaduženiji, a gradonačelnica na radnom mjestu ravnateljice srednje škole ni ne pomišlja na smanjenje svoje volonterske mjesečne naknade od 11.000 kn.

Klub vijećnika i vijećnica SDP, A-HSS i ZS

 

U nastavku je zahtjev temeljem kojeg je traženo da tri točke stave na dnevni red Gradskog vijeća.

Temeljem članka 86. st. 2. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Pregrade, mi sljedeći vijećnici i vijećnice Gradskog vijeća:
1.   Tajana Broz   _____________________________
2.   Stjepan Javornik   _____________________________
3.   Josip Krušlin   _____________________________
4.   Stjepan Miklaužić   _____________________________
5.   Marko Vešligaj   _____________________________

TRAŽIMO

od Predsjednika Gradskog vijeća Grada Pregrade da u najkraćem roku sazove sjednicu Gradskog vijeća te predlažemo da se na dnevni red uvrste sljedeće točke:
1.   Poslovanje Niskogradnje s naglaskom na buduće razdoblje
2.   Situacija u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju po pitanju udžbenika i prijevoza
3.   Gospodarska situacija u Pregradi u kontekstu globalne krize


Obrazloženje
A.d. 1. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćeno je  Izvješće Nadzornog odbora. Zbog većeg broje nedgovorenih pitanja,predlažemo točku dnevnog reda koja bi ta pitanja trebala pojasniti te molimo da se pozove direktoricu Niskogradnje gđu. Irenu Krsnik te da izloži odgovore na sljedeća pitanja:
1.   Koji troškovi su uključeni u ukupne rashode u kamenolomu? Zašto je taj iznos preko 11 milijuna kuna u odnosu na 12 milijuna prihoda?
2.   Kakve su kratkoročne i dugoročne projekcije prihoda od eksploatacije kamenoloma kad se pristupi ozbiljnijoj sanaciji?
3.   Kad se predviđa zatvaranje Kamenoloma II? Kakav će biti izgled Kamenoloma II nakon sanacije? Koji su predviđeni troškovi sanacije?
4.   Na čemu će se bazirati gospodarska djelatnost Niskogradnje u tom slučaju? Postoji li dugoročna strategija tvrtke?
5.   Zašto se u potpunosti ne uklone betonski i ostali objekti iz Kamenoloma I?
6.   Zašto se kamioni na izlazu iz Kamenoloma II ne polijevaju vodom i zašto se cesta ne pere od kamene prašine? Kakva je predviđena zaštita protiv odrona kamena koji ugrožava sigurnost prometa?

A.d. 2. S obzirom na ukidanje besplatnih udžbenika za osnovnu i srednju školu te ukidanje besplatnog prijevoza za srednjoškolce molimo da se vijećnike i vijećnice informira o trenutnoj situaciji. Molimo da nas se inforrnira o broju osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji nisu nabavili udžbenike, koliko njih će dobiti udžbenike od države i slična pitanja vezana uz tematiku. U skladu s time, tražimo procjenu kolika su potrebna sredstva za kupnju udžbenika za roditelje koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji, a da ne spadaju u kategoriju socijalnih slučajeva. Također, kolika je procjena troškova prijevoza srednjoškolskih učenika u školu u Pregradu i u ostale srednje škole.
S obzirom da je početak školske godine blizu, predlažemo da nas se, uz raspravu na traženoj sjednici, informira i neposrednim sastankom koji bi se održao ranije.

A.d. 3. Gospodarska i financijska situacija u Hrvatskoj je iznimno teška. U Pregradi je u kratkom roku bez posla ostalo više stotina građanski i građana. Tražimo da nas se informira o broju nezaposlenih, njihovoj strukturi i planovima zbrinjavanja. Također, kakvi su planovi za oživljavanje gospodarske zone? Što je s prodanim gradskim zemljištem koje je prodano gospodarstvenicima pod uvjetom da započnu s izgradnjom objekata? Kakav je interes gospodarstvenika za zonu? Kakvi su planovi za ublažavanje gospodarske krize, za olakšavanje poslovanja gospodarstvenicima?


Nevezano uz gornji zahtjev za sjednicom, mi gore potpisane i potpisani tražimo da nam se u što kraćem roku dostave svi zapisnici i dnevni redovi sjednica Gradskog vijeća, Poglavarstva i svih odbora iz prošlog saziva.  Navedeno tražimo kako bismo što kvalitetnije mogli sudjelovati u radu tijela lokalne samouprave. Pretpostavljamo kako većinu tih dokumenata čuvate u digitalnom obliku, pa Vas molimo da nam iste dostavite na nekom od elektroničkih medija (CD/DVD, mail ili slično).

Unaprijed hvala,

Reklama