Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

24.09.2010. 09:26:44 - Klub vijećnika/ca SDP, ZS, A-HSS

Održana sjednica Gradskog vijeća

Gradonačelnica na staroj plaći, a o Niskogradnji ništa nije znala?

Na devetoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 21. rujna, na dnevnom su redu bile teme vezane uz izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna, rebalans proračuna, izvještaj o radu Gradonačelnice za razdoblje od 01.01-30-06.2010. godine te kao zadnja točka izvještaj o situaciji u Niskogradnji.

Kod izvješća o polugodišnjem izvršenju proračuna i rebalansa proračuna, netransparentno su prikazane pojedine stavke, upisani su novi iznosi u odnosu na ono što je planirano, a neke su stavke i preimenovane. No, posebno u proračunu bode u oči način na koji si je Gradonačelnica ipak uspjela povratiti svoju naknadu koja joj po sili Zakona bila smanjena. Naime, u izvršenju proračuna za prvih pola godine osvanula je višestruko uvećana stavka za službena putovanja Gradonačelnice i ostalih dužnosnika (bez Upravnog odjela koji ima posebnu stavku za te troškove), odnosno, u prvih pola godine po toj je stavci potrošeno čak 31.365 kuna. Da bi se zamaskirao tako veliki iznos, uz tu stavku napisano je kako je za cijelu ovu godinu predviđeno 55.000 kuna iako je u prijedlogu proračuna za 2010. godinu, donesenom u prosincu prošle godine, za tu stavku bilo predviđeno 2.000 kuna. Ovakvo veliko povećanje obrazloženo je kao posljedica smanjenja naknade za rad Gradonačelnice kojoj je uz smanjivanje naknade odobreno namirivanje putnih troškova. Na izravan upit koliko joj je isplaćeno putnih troškova, Gradonačelnica nije znala odgovor. Stoga, možemo samo pretpostavljati: iznosi su isplaćivani od ožujka, kad joj je smanjena naknada, do lipnja i u prosjeku su iznosili oko 8.000 kuna bruto mjesečno. Ako su Gradonačelnici isplaćeni svi iznosi, ispada da je sa službenim putovanjima naknada koju prima za obavljanje dužnosti vraćena na oko 10.000 kuna, koliko je i iznosila prije smanjenja. Do kraja godine predviđeno je da se za službena putovanja potroši dodatnih 24.000 kuna, a vidjet ćemo na kojim iznosima će to stvarno i završiti. Zatraženi su točni podaci o prijeđenim kilometrima i isplatama pa se nadamo da ćemo vidjeti koliko je tko putovao te pritom i zaradio.

Izvještaj o situaciji o Niskogradnji pokazao je još jednom potpuno ignoriranje institucije Gradskog vijeća koje je ujedno i skupština Niskogradnje d.o.o. . Gradonačelnica je u dvije rečenice prezentirala cijeli slučaj vijećnicima, niti jedan list pisanog materijala, niti jedan dokument koji potkrepljuje njezine tvrdnje, niti jedno suvislo objašnjenje zašto je došlo do takve situacija osim onog sad već toliko poznatog "nismo znali". O kreditima nam je čitano iz izvještaja kojeg kao članovi skupštine ne smijemo vidjeti, čitala ga je predsjednica Nadzornog odbra, koji je biran prema kriteriju stručnosti kako je prilikom biranja njegovih članova izjavila Gradonačelnica, a koji više od osam mjeseci nije znao da se podižu krediti za poslovanje društva. Iako je njihova dužnost i posao da takve stvari kontroliraju i za to dobivaju više nego pristojnu naknadu. Nepoznanice oko cijelog slučaja su ostale, postavlja se pitanje jesu li uopće pravni akti Niskogradnje usklađeni sa Zakonom, na mnoga pitanja Gradonačelnica je ostala bez odgovora, pravdajući se i obećavajući transparentnije poslovanje Niskogradnje, što se po ovom stavu i zatvorenosti koji je zauzela prema prvenstveno oporbenim vijećnicima ne bi dalo zaključiti. Raznim pravnim smicalicama i tkz. "rupama u Zakonu" došlo se do toga da je skupština Niskogradnje, koju čine svi vijećnici, svedena na fikus, kojeg se čak ni ne udostoji obavijestiti da je Ireni Krsnik početkom ove godine nakon obavljenog javnog natječaja produžen ugovor, a koji je sad naprasno raskinut. Vijeće je svedeno na mašineriju koja prihvaća godišnja izvješća u kojim se ne navode ni svi podignuti krediti, bez prava u uvid u bilo kakve druge materijale. A oni koji bi trebali znati i ne dopuštati da se ne dešava, prave se doslovno "blesavi". Pitamo se još jednom: nije li konačno došlo vrijeme da se odgovara za nerad u gradu i kome treba ovaj cirkus?

Zato ćemo kao Klub vijećnika/ca zatražiti....

  1. Statut Niskogradnje
  2. Polugodišnje izvješće o radu Niskogradnje za prvu polovicu ove godine
  3. Menadžerski ugovor Irene Krsnik
  4. Poslovnik Nadzornog odbora Niskogradnje
  5. Zapisnike sjednica Nadzornog odbora
  6. Detaljan ispis potraživanja (koja iznose preko 6 milijuna kuna) sa dužnicima
  7. Popis računa koje je Niskogradnja platila tvrtkama za građevinske radove, radove čišćenja, uređivanja i slične poslove unatrag pet godina.

 

U izvješću o radu Gradonačelnice za prvih pola godine Gospodarska zona svodi se na uređenje bankina, biciklističke staze i odvoz otpada. Takav odnos prema gospodarskoj zoni na tragu je podataka Vlade RH koja govori da je Pregrada najnerazvijeniji grad u Krapinsko-zagorskoj županiji, a i po postotku nezaposlenih Pregrada je u samom vrhu. Gradska vlast mora se u potpunosti posvetiti gospodarskim projektima kako bi se konačno stvorila nova radna mjesta.

 

Naglašavamo i ovdje situaciju da gradske vlasti u potpunosti ignoriraju Gradsko vijeće, a najbolji primjer jest odnos sa koji imaju prema članovima vijeća kao članovima skupštine Niskogradnje o čemu ima dosta riječi o tekstu. Međutim posebno zabrinjava odnos koji gradske vlasti imaju prema građanima, a pritom mislimo na izvještavanje o sjednicama Gradskog vijeća o čijem radu na službenim web stranicama Grada nema informacija ili ako se i pojave su vrlo šture. Medije se uopće ne obavještava da se sjednice održavaju, iako je to praksa svih Gradova u našoj županiji... Ostaju samo priopćenja oporbenog kluba vijećnika, koji to shvaća kao svoju dužnost prema građanima, za razliku od vladajućih.

Reklama