Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

10.06.2009. 09:07:40 - A-HSS, SDP, ZS,

Od početka bahato i nedemokratski

Danas, 9. lipnja održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Pregrade i vladajuća koalicija je odmah pokazala kako planira voditi naš grad: bahato i ucjenjivački.

No, krenimo redom. Prošli tjedan gradski pročelnik Krištić kontaktirao je predsjednike opozicijskih stranaka i izvijestio da opozicija ima pravo dati potpredsjednika Gradskog vijeća, predsjednika Mandatne komisije, po dva člana/ice Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za financije i proračun te po jednog člana/icu Odbora za statut i poslovnik.

Koordinacija opozicijskih stranaka (SDP, ZS i A-HSS) suglasila se s tim prijedlogom te predložila Stjepana Javornika za potpredsjednika Gradskog vijeća, Josipa Krušlina za predsjednika Mandatne komisije, Marka Vešligaja i Stjepana Hršaka za članove Odbora za izbor i imenovanja, Stjepana Miklaužića i Marka Vešligaja za članove Odbora za financije i proračun te Tajanu Broz za članicu Odbora za statut i poslovnik. Takvi prijedlozi dostavljeni su se pročelniku, a nakon toga uslijedio je poziv u kojem je izravno rečeno predsjednici SDP-a Pregrade Ani Krušlin da će se oni uvažiti ukoliko opozicija glasuje za prijedlog vladajuće koalicije za predsjednika Gradskog vijeća Stjepana Hajdinjaka. Iako je potpuno nejasno kako se gradski namještenik može baviti stranačkim pregovorima oko sastava odbora i biranja predsjednika vijeća, čak možemo tu činjenicu ostaviti po strani obzirom na bliske veze između pročelnika i vodeće stranke gradske koalicije.

Tu dolazimo do same konstituirajuće sjednice na kojoj se prva dva odbora izglasavaju sukladno prijedlozima koje je dostavila opozicija. Pod točkom 4. birao se predsjednik Gradskog vijeća, vijećnici vladajuće koalicije predlažu Stjepana Hajdinjaka i on biva izabran sa 9 vladajućih glasova ZA i 6 suzdržanih opozicijskih glasova. Na to, u ime vladajuće koalicije, predsjednik HNS-a Vjekoslav Gorup traži 10-minutnu stanku nakon koje vladajuća koalicija dolazi s imenima za potpredsjednike Gradskog vijeća među kojima nema opozicijskog kandidata Stjepana Javornika. Time ne samo da se pokazuje realizacija neformalne ucjene od dan prije nego i krajnja bahatost, nedemokratičnost i politička nekultura vladajućih. Biranje predsjednika Gradskog vijeća je stvar vladajuće većine, na tom izboru potvrđuje se tko čini poziciju, a tko opoziciju. Zbog toga SDP, ZS i A-HSS nisu glasovali za gospodina Hajdinjaka, ali kako nemaju ništa protiv dotičnog nisu glasovali niti protiv, nego su kao i svaka opozicija svojim suzdržanim glasovima omogućili utvrđivanje gradske pozicije i njezino pravo da sukladno pobjedi na izborima samostalno odlučuje o predsjedniku vijeća. To je bilo naše pravo i takva je normalna demokratska praksa te ona ne može biti podložna ucjenama i pritiscima. Jednako tako demokratska je praksa i temeljna politička kultura da se preostala mjesta u okviru vijeća i pripadajućih odbora dijeli i poziciji i opoziciji, a naročito je demokratski običaj da opozicija ima barem jednog potpredsjednika vijeća.

Nakon što je pozicija demonstrirala elementarnu političku nekulturu svih 6 vijećnika/ca opozicije napustilo je sjednicu Gradskog vijeća, ne želeći davati legitimitet nedemokratičnosti i nekulturi. Podsjećamo da su koalicija SDP-ZS te samostalna lista A-HSS dobile 1049 glasova, odnosno 42% glasova građana i građanki Pregrade. Ovakvim postupkom aktualna gradska vlast pokazala je da je ne zanimaju građani/ke koji nisu glasovali za njih te da naredni mandat misle provesti u starom stilu, bahato i nedemokratski.

Vijećnici opozicije:

A-HSS: Stjepan Hršak i Stjepan Javornik
SDP: Tajana Broz, Josip Krušlin i Marko Vešligaj
ZS: Stjepan Mikalužić

Reklama