Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

05.04.2016. 07:42:39 - Grad Pregrada

Proslava Dana grada Pregrade

Proteklog vikenda manifestacije "Proljeće u Pregradi", proljeće je zaista došlo u naš grad, a mi smo sunce u potpunosti iskoristili i proslavili Dan Grada te završetak "Kostelske Uskrsne pištole".

Trodnevnim zabavno-kulturnim programom svečano je proslavljen Dan Grada Pregrade. Proslava je započela u petak navečer, velikim koncertom u OŠ Janka Leskovara kojim je uspješno završena crowdfunding kampanja "Ti i ja, zajedno za vrtić u Pregradi". Zabavni program nastavljen je u Šatoru dobre zabave postavljenom na središnjem Trgu Gospe Kunagorske, gdje je publika uživala u nastupu "Pirata" i "Grupe Kings". U subotu je na igralištu NK Pregrada odigrana utakmica između Reprezentacije hrvatskih gradonačelnika i veterana NK Pregrada, gdje su veterani slavili 4:1, a subotnju je večer obilježio nastup Daddy Cool Banda i Balaševićevog tribute benda "Neki novi klinci".

Dan Grada Pregrade tradicionalno se slavi na Bijelu nedjelju te je tako svečanost započela svetom misom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kojoj su prisustvovale povijesne postrojbe te čelnici Grada i njihovi gosti. Potom je od Zagorske katedrale krenuo svečani mimohod povijesnih postrojbi, koji je predvodila Limena glazba Pregrada i domaća povijesna postrojba "Keglevićeva straža". U mimohodu su sudjelovali i Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Zrinska garda iz Čakovca, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Trenkovi panduri iz Požege, Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz slovenskog Žužemberga, Sloga i Stara kubura iz Stipernice te Sveti Leonard, Pucačka družina Grof Keglević i Složna kubura iz Pregrade.  Zapovjednici postrojbi prema službenom protokolu prijavili su se gradonačelniku, a kolona je potom prošla ulicama grada do gradskog groblja, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.

U 11 sati u gradskoj vijećnici započela je svečana sjednica gradskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Zlatko Šorša. Na sjednici je gradonačelnik Marko Vešligaj predstavio najvažnije gradske događaje, projekte i aktivnosti u proteklih godinu dana, a svima prisutnima obratili su se i gosti, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koji su za Grad Pregradu imali samo riječi hvale. Također, prisutnima se obratio i dječji gradonačelnik Leo Filipčić, koji je predstavio aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća u prošloj godini. Na svečanoj sjednici dodijeljena su Javna priznanja za 2015. godinu za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenja gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, odnosno drugih djelatnosti od posebnog interesa za Grad Pregradu te nagrada za naj-volontera Grada Pregrade. Nakon sjednice druženje je nastavljeno na središnjem trgu, gdje su se brojni građani zabavljali uz nastup Optimista Zagorja, a vrijedni lovci su počastili građane lovačkim gulašem.

U popodnevnim satima događanje se s gradskog trga preselilo na Kostelske Brege, gdje je zatvorena manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola"  uz veliko slavlje, procesiju povijesnih postrojbi te gromoglasno pucanje iz pištola.

Reklama