Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

24.04.2017. 14:10:57 - KUD Pregrada

GfuK s predstavom "Shirley Valentine" večeras u Pregradi

Večeras s početkom u 20 sati u dvorani OŠ Janka Leskovara proslava Dana Grada zatvara se uz GfuK i predstavom "Shirley Valentine" redatelja Zorana Mužića u izvedbi Ksenije Pajić. Dobrovoljni prilog je 20 kuna.

Romantična monokomedija Shirley Valentine ispovijed je žene koja je bila pomirena sa sudbinom prihvaćanja onoga što je neizbježno pa je kroz to postala smirena, pomalo ravnodušna, osjećala je tihu bol. Živjela je u uobičajenosti životnoga tijeka kojim žive mnoge žene njezine sudbine.

"Vjenčala se za jednog momka koji se zvao Joe i jednog je dana došla živjeti ovdje, i nekoć se... smijala. I to puno. Nekoć se smijala s Joeom... i znali smo što to znači sreća. Što se dogodilo njima, Joeu i Shirley Valentine? Bilo bi... lakše shvatiti da se nešto dogodilo... Ali nije bilo ničega. Vjenčali smo se, sagradili dom,dobili djecu i odgojili ih. I negdje putem dečko koji se zvao Joe pretvorio se u "njega", a Shirley pretvorila se u ovo, i ne mogu se sjetiti kad se to točno dogodilo. Kad je prestalo biti dobro."

U traganju za izgubljenom srećom, Shirley, nekoć buntovna mlada djevojka koja se prisjeća svoje mladosti, odlučila se suprostaviti rezignaciji, a na to ju je potaknula priljica Jane pozvavši je da s njom ode na put u Grčku. Na tom putu susreće Kostasa, simpatičnog Grka koji život provodi konobareći u vlastitom malom restoranu i "loveći" pridošle turistice. U Grčkoj Shirley spoznaje misterij istosti koji ubija kreativnost i baca te u tijek koji uvijek na istom mjestu izvire i na istom mjestu uvire, prolazeći pritom pored vazda istih stvari i osoba. I tome će se Shirley suprostaviti!

"Ali sjedit ću ovdje i čekati Joea i kada bude silazio sa šetnice, i kada prođe pored mene, jer me neće prepoznati, dozvat ću ga. I kada me pogleda, sav zbunjen, reći ću mu: Bok,nekoć sam bila majka. Nekoć sam ti bila žena. Ali sad, sad sam opet Shirley Valentine. Želiš popit piće sa mnom?"

Po tekstu je snimljen film 1999. godine, a tekst je uprizoren i kao mjuzikl. Scenarij za film napisao Willy Russell. Režirao ga je Lewis Gilbert, naslovnu ulogu, Shirley Valentine, glumila je Pauline Collins. Mjuzikl je igrao West Endu i na Broadwaju.

Reklama