Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

11.04.2018. 18:27:13 - Ivan Kovačić, Zagorje.com

DAN GRADA PREGRADE:Gosti uputili jasnu poruku gradonačelniku: 'Bravo, Marko!'

Foto: Petra Vdović

Svečanost Dana grada Pregrade započela je misnim slavljem u 'Zagorskoj katedrali', a nastavila se ispred zgrade gradske uprave, gdje je nekoliko povijesnih postrojbi, uz kordon Zagrebačkih mažoretkinja, podnijelo prijavak pregradskom gradonačelniku Marku Vešligaju.

Potom je uslijedila svečana sjednica gradskog Vijeća, koju je otvorila njegova predsjednica Tajana Broz, a na koju je stiglo mnoštvo gostiju i uzvanika iz hrvatskog političkog, gospodarskog i kulturnog života. Osim brojnih zagorskih, hrvatskih i slovenskih gradonačelnica, gradonačelnika, načelnica i načelnika, današnjem pregradskom slavlju prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan krapinsko – zagorski Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić uz nekolicinu SDP-ovih saborskih zastupnika.

Na početku svečane sjednice prikazana je i kratka video prezentacija u kojoj su istaknuti svi značajniji projekti, investicije i događaji u proteklih godinu dana na području Pregrade, a o kojima je u svom uvodnom obraćanju govorio i gradonačelnik Vešligaj, koji je posebno ponosan na činjenicu da je Grad Pregrada jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj po količini novca dobivenih od EU nakon dobro pripremljenih projekata.

"S ponosom gledamo na ostvareno u prethodnoj godini te svjedočimo razvoju i napretku grada. Svjesni smo vlastitih mogućnosti, ali smo i spremni odgovoriti novim izazovima. Kontinuirano radimo na svim područjima, stižu nam sredstva iz fondova Europske unije, ali i zbog izmjena Zakona nam se povećavaju proračunski prihodi. Nažalost, nije sve sjajno. Iza nas je oštra zima puna snježnih padalina i zbog toga smo premašili troškove predviđene za zimsku službu, a nakon toga uslijedila su i brojna klizišta, zbog čega je župan krapinsko – zagorski proglasio za područje grada Pregrade i elementarnu nepogodu", rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Sve komplimente koje je pregradska gradska uprava na čelu s Vešligajem dobila od brojnih gostiju i uzvanika, župan Željko Kolar sažeo je u samo dvije jednostavne riječi. "Čast mi je i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti u ime Krapinsko – zagorske županije i reći: 'Bravo, Marko!. Naime, u Pregradi je prisutna jasna vizija onoga što bi trebao biti gradić ove veličine, jasna vizija onog što bi trebao biti posao jedinice lokalne samouprave, s jasno određenim potezima i ciljevima te mjerama kako doći do toga. Ako se negdje osjeća sinergija gospodarstva, udruga civilnog društva i Grada kao uprave koja to okuplja, onda je to u Pregradi", rekao je, između ostalog, župan Kolar.

Svoje pohvale i čestitke uputila je i prva dama zagorske politike, predsjednica Županijske skupštine, Vlasta Hubicki. "Grad Pregrada kao ruralni gradić s razvijenim modernim centrom, i svim atributima grada, čuva jedan ruralni i tradicijski štih. Pregradi želim da se i dalje razvija kao moderan grad sa svojim razvijenim ruralnim dijelom te da ruralna opstojnost bude način života kao što je to bio i do sada", rekla je Vlasta Hubicki.

Šef zagorskog SDP-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, također je bio pun hvale za vodstvo Grada. "Marko, njegova zamjenica, kao i članice i članovi gradskog Vijeća imaju istovremeno i zahvalnu i nezahvalnu zadaću. Gledajući to sa strane, ne mogu biti previše objektivan, pošto sam zbog Marka i pomalo subjektivan, jer od 2005. dijelimo zajedničku političku priču, no, mogu s jednom dozom objektivnosti reći da Pregrada ima jedan dobar ustrojen sustav javne uprave, koji brine ne samo o centru Pregrade, kao što se događalo u prošlosti, već kroz participaciju mjesnih odbora brine o svakom selu i zaseoku na području grada", rekao je Hajdaš Dončić.

Na samom kraju svečanosti podijeljene su i gradske zahvalnice i priznanja. Zahvalnica Grada Pregrade tako je dodijeljena Željku Sladetiću, Franji Gorupu, Davoru Baranji, Juraju Krivcu, Ivanu Varjačiću, Krunoslavu Martinku, Damjanu Ivšaku i Športskom ribolovnom društvu Gorica. Diploma Grada Pregrade dodijeljena je Veri Gregurović te Dramskoj sekciji Kulturno umjetničkog društva Pregrada, a Plaketa Grada Pregrade  vlč. Branku Bukviću  Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vinagora. Također, Zahvalnica Grada Pregrade za volonterski rad dodijeljena je Darku Greguriću, a odlukom gradonačelnika Slavica Vidaček proglašena je NAJ-Volonterkom na području grada Pregrade u 2017. godini.

Članak preuzet s portala Zagorje.com.

 

Reklama