Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

15.12.2017. 09:05:35 - GO SDP-a Pregrada

Inicijativa za povratak Ispostave Porezne uprave u Pregradi

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pregrade jednoglasno je usvojen prijedlog gradske organizacije SDP-a Pregrada i gradonačelnika Marka Vešligaja za pokretanje inicijative prema Ministarstvu financija, za razmatranje nove reorganizacije Porezne uprave i ponovnim ustrojem Ispostave Porezne uprave u Pregradi.

Gradska organizacija SDP-a Pregrade izražava duboko nezadovoljstvo ukidanjem ispostave Porezne uprave u Pregradi, koja je uslijedila kao posljedica reorganizacije Porezne uprave. Porezna ispostava u Pregradi, koja je ukinuta, pokrivala je područje Pregrade, Desinića i Huma na Sutli, s 268 obrtnika i 157 poduzetnika, korisnika usluga ispostave. Poduzetnici na navedenom području ostvaruju četvrtinu ukupnih prihoda KZŽ, veoma su izvozno orijentirani te ostvaruju gotovo polovicu ukupnih županijskih prihoda od prodaje u inozemstvu.

Višemjesečni napori i ukazivanja na nedostatke i probleme koje je ova odluka stvorila na području Pregrade, Huma na Sutli i Desinića, ali i drugim lokalnim zajednicama koje su reorganizacijom izgubile svoje porezne ispostave, svakodnevnom poslu i funkcioniranju gospodarstvenika i građana, nisu urodili plodom, te su državne institucije ostale gluhe na sve argumente koji idu u prilog zadržavanju ispostave Porezne uprave u Pregradi. Na pismeni upit gradonačelnika Marka Vešligaja i apel da se porezna ispostava opet osnuje, upućen Poreznoj upravi, stigao je odgovor kako se za građane, ali i obrtnike te poduzetnike, ovom reorganizacijom ništa nije promijenilo. No, ukidanjem ispostave otežalo se poslovanje našim poduzetnicima, ali i našim građanima, koji su na taj način postali građani drugog reda, a umjesto da se omogući ljudima da u svojoj općini ili svome gradu obavljaju većinu usluga, provedena je centralizacija tih usluga pod izlikom racionalizacije i smanjenja troškova.

Predsjednik gradske organizacije SDP Pregrada Mladen Burić, istaknuo je na sjednici da će SDP Pregrada nastaviti borbu za povratak ispostave Porezne uprave, sve dok se ta institucija ne vrati natrag u Pregradu, sa svim uslugama koje je pružala gospodarstvenicima i građanima s područja koje je pokrivala.

Donošenje inicijative SDP Pregrada za novu reorganizaciju Porezne uprave, koju su podržali i svi vijećnici GO HDZ-a Pregrada na sjednici Gradskog vijeća grada Pregrade, pokazatelj je opravdanosti takvih zahtjeva i napora da se našim poduzetnicima i građanima omogući jednaki tretman i dostupnost javnih usluga.

Reklama