Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.07.2017. 10:15:24 - Petra Vdović

Gradsko vijeće odlučilo: "Zamjenica gradonačelnika Pregrade primat će plaću", HDZ i HSS protiv te Odluke

Gradsko vijeće Pregrade održalo je svoju drugu sjednicu u novom sazivu prošlu srijedu, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o plaći nove zamjenice gradonačelnika, koja bi taj posao obavljala profesionalno, odnosno uz zasnivanje radnog odnosa.

Kako su objavili na svojoj facebook stranici, pregradski HDZ bio je protiv te Odluke, no ona je usvojena većinom glasova. "U raspravi smo istaknuli kako smatramo da je zasnivanje radnog odnosa Grada s još jednom osobom veliko opterećenje za mali proračun kakav ima Pregrada. Smatramo kako Grad ima dovoljno kvalitetnog kadra koji je zaposlen u mandatu gradonačelnika Vešligaja i koji može obavljati sve poslove iz domene lokalne samouprave", objavljeno je na njihovoj facebook stranici. I HSS je bio protiv jer smatraju da zamjenici gradonačelnika mogu svoje obveze obavljati bez zasnivanja radnog odnosa.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj objasnio je kako je takva odluka donesena da bi izvršna vlast u narednom periodu bila što efikasnija, posebice u dijelu komunikacije s mjesnim odborima. S obzirom da Vešligaj uz gradonačelničku dužnost, obavlja zastupničku dužnost u Hrvatskom saboru, ne prima naknadu iz Grada te je proračun rasterećen. "Žao nam je što se HDZ fokusira samo na ovu točku. Zamjenica gradonačelnika profesionalno će obavljati svoju dužnost za vrijeme trajanja mog saborskog mandata, a osim s mjesnim odborima, zamjenica će se dodatno baviti turizmom i kulturom, kako smo u kampanji i naglašavali," pojasnio je gradonačelnik Vešligaj te napomenuo da nisu svi opozicijski vijećnici bili protiv te odluke, već je jedan bio suzdržan, a jedan HDZ-ov vijećnik nije niti došao na sjednicu.

Vešligaj je dodao da Pregrada od svih gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji ima najmanje izdatke u proračunu za izvršnu vlast, a podsjetio je na tzv. "volonterski" rad prošle vlasti, za koji se, kako je rekao, "primala veća naknada nego što zamjenica ima plaću, pa čak i veća naknada nego što je bila njegova gradonačelnička plaća te nije u redu od HDZ-a da piše o nekim velikim opterećenjima proračuna za troškove izvršne vlasti".

Na sjednici su također usvojena Izvješća o radu i financijska izvješća Vatrogasne zajednice Grada Pregrade, HGSS-a, GDCK Pregrada, Turističke zajednice Grada Pregrade i Savjeta mladih za 2016. godinu, a donesene su i druge Odluke, među kojima i upis sve djece s područja grada u vrtić, za što je u proračunu osigurano dodatnih 100 tisuća kuna. "Posebno nam je drago da smo rebalans proračuna donijeli jednoglasno, što pokazuje da i opozicija podržava predložene projekte i programe", istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Reklama