Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.04.2017. 13:28:59 - TZ Pregrada

Započelo "Proljeće u Pregradi"

Program "Proljeće u Pregradi" ove se godine proteže tijekom mjeseca travnja. Započinje "Danima glazbe" koje priprema Glazbena škola Pregrada serijom radionica, gostovanja i koncerata od 3. do 7. travnja, a slijede ih predstave i predavanja za najmlađe u organizaciji dječjeg vrtića i osnovne škole.

Program "Kostelske Uskrsne pištole", koja je sastavni dio proljetnog programa, započinje na Veliku subotu 15. travnja, a ove godine slavi svoju 494. obljetnicu. Otvorenje manifestacije po prvi će se puta održati na zidinama Kostelgrada na kojem je davne 1523. sve započelo. Po otvorenju, Udruga kostelskih žena priprema izložbu "Uskrsni stol" u prostorijama područne škole Kostel uz degustaciju uskrsnih slastica, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole uveličat će sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli. Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti "Jutarnjicu" u 6 sati. Pucnjeve iz kubura možete također vidjeti i čuti i u Stipernici, u Pregradi ispred katedrale te u Plemenšćini. Dan kasnije događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca u organizaciji Župe Vinagora i KD Vinagorska kubura.

U četvrtak 20. travnja održat će se Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića "Naša radost" uz izložbu malih životinja i posjetu Otroškega vrteca iz Rogaške Slatine, a 21. travnja u Gradskoj knjižnici održat će se "Noć knjige". Izvrsna je to prilika da se uz otvorenje izložbe starih fotografija "Prošlost iz ladica" javnosti predstavi nova članska iskaznica za koju je Gradska knjižnica Pregrada dobila specijalan printer na natječaju Ministarstva kulture. Program će uljepšati Klapa Kmeti.

Ove godine Grad Pregrada bilježi posebnu obljetnicu, svojih prvih 20 godina. U proslavu Dana Grada uvest će nas tradicionalno 21. travnja u Gradskoj vijećnici KUD Pregrada koncertom "Pozdrav Zagorju" i njihovi gosti: Klapa Kmeti, KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli te pjesnici Sara Pondeljak i Tomica Kolar. Kako bi na gradskom trgu bilo posebno veselo, u goste nam u Šatoru dobre zabave dolaze Neno Belan i grupa Fiumens, a iste će večeri nastupiti i Daddy Cool Band koji garantira dobru zabavu do ranih jutarnjih sati.

U subotu 22. travnja, danu uoči Dana Grada i danu posvećenom Planetu Zemlji održat će se cijeli niz događanja. Mjesni odbori, gradske udruge i zaljubljenici u prirodu kreću u akciju "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš", dok u 12 sati s terena NK Pregrada kreće humanitarna trka "Potrči malo, pomogni puno" u organizaciji 3. razreda Osnovne škole Janka Leskovara. Od 14 sati na Kunagori, u organizaciji Grada i HPD Kunagora počinje natjecanje u pripremanju kotlovine te se ovim putem pozivaju zainteresirani za prijavu na natjecanje ili barem dolazak na degustaciju. Od 18 sati program se seli na igralište Osnovne škole Janka Leskovara gdje će se održati noćni sportski susreti u nogometu, košarci, odbojci na pijesku i stolnom tenisu u suradnji Grada, mjesnih odbora i udruga CUG i RUŽ te potporu Sportske zajednice. Večer će na gradskom trgu uljepšati bandovi La Gef i Smooth.

Dan Grada, 23. travnja, na Bijelu nedjelju, tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi defile povijesnih postrojbi ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Svečanom mimohodu će nazočiti postrojbe iz: Kostela, Karlovca, Čakovca, Križevaca, Vinkovaca, Požege,Gospića, Varaždina, Ivanca Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada i lokalna kuburaška društva. Nakon protokola priprema se druženje s građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske gdje će vrijedni lovci pripremiti i dijeliti gulaš. Nakon prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvara manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola" svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža. 

Reklama