Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

11.02.2011. 22:54:02 - Slavko i Lana Dimač

EKOLOGIJA

Ljekovite i jestive biljke na Kunagori

Foto: Martina Jurmanović

Majčina dušica

Biljke se oduvijek koriste kao hrana i kao lijek. Što je zapravo bilje? Bilje su sve biljke koje se koriste kao sastojak u hrani ili piću, zbog arome, u prehrani i medicini. U posljednje vrijeme povećava se interes za ljekovito i jestivo bilje koje slobodno raste u prirodi. Spoznaja da živimo u sve zagađenijem okolišu mijenjaju neke ustaljene navike kao i pristup prehrani. Postepeno se sve više vraćamo zdravoj, odnosno prirodnoj hrani, kojom možemo naš jelovnik osvježiti i obogatiti, samo se trebamo potruditi. Današnje naše teškoće i nizak standard upućuju nas na prirodu, na neiscrpne i besplatne izvore hrane. Ove snimke vas upućuju da upoznate jestivo i ljekovito bilje kunagore. Vi se samo trebate potruditi i pokrenuti iz svojih fotelja, stolica te na trenutak zaboraviti omiljene sapunice i serije i krenuti u avanturu.

Majčina dušica - Omiljena biljka, a upotreba joj je u pučkoj medicini obostrano i jako raširena. Pospješuje probavu i koristi se kao čaj protiv kašlja. Služi kao začin različitim jelima (salatama, umacima i juhama).

 

Lazarkinja, divlji broć, valjuga - Raste u velikoj količini po sjenovitim šumama. Zbog ugodna aromatična mirisa lazarkinja može služiti kao mirodija. Bere se prije cvatnje u travnju i svibnju i to većinom osušena.

 

Cikorija ili vodopija - Kao povrće se upotrebljavaju mladi, ponešto gorki prizemni listovi koji su prije izbijanja stabljike veoma slični listovima maslačka pa se često s njime zamjenjuju. Cikorija je nježan, ali djelotvoran gorak tonik. Dobar je lijek za žućne kamence pa zato cikoriju zovu "prijateljica jetre".

 

Gavez, crni gavez, veliki gavez, volovski jezik - Mladi izdanci stabljike i listova mogu se brati cijelo proljeće i ljeto i zatim u kasnu jesen. Jedu se većinom prokuhani i mogu se pripremiti kao špinat. U pučkoj medicini služi za zacjeljivanje rana i opekotina, a njegov sok služi kod  astme i povišenog krvnog tlaka i bolesti žući.

 

Mjehurica —Zbog dekorativnih plodova uzgaja se kao i ukrasno bilje. Inače raste kao korov po poljima uz grmlje i puteve, mjehurićine bobe su jestive, a ovojnica otrovna.

 

Vrba ili Iva —Od vrbovih grana skida se kora. Sušenjem te kore dobiva se lijek protiv bolova. Kora sadrži salicin koji je sastavni dio aspirina.

 

Divlja kruška

 

Smokva —Dašak mediterana na Kunagori

 

Bazga ili crna bazga, bazgovina — Grm ili drvo od 3 do 9 metara visine. Koristi se za čajeve, pekmeze, vino, sirupe i u kulinarstvu. Zreli plodovi nisu za jelo, ali se mogu preraditi, dok su listovi bazge otrovni. 

 

Metvica —Jedna od mnogobrojnih vrsta metvice koja raste na Kunagori. Služi kao začin i za pripravu čajeva.

 

Kupina —Kod nas najraširenije šumsko voće. Iako raste u golemim količinama razmjerno se malo upotrebljava i prerađuje. Čaj od kupinovog lišća ima lijepu boju i vrlo ugodnu aromu, a listovi se također preporučuju za žvakanje kao sredstvo za jačanje zubnog mesa.

 

Divlji mažuran — Iz vrškova biljke u cvatu može se prirediti ukusan aromatičan čaj. Koristi se u kuhinji, osobito za jela od rajčica.

 

  Drijen ili drenovina — Grm ili maleno drvo visine između 2 i 5 metara. Raste u velikom broju i daje obilje plodova. Kod nas se na žalost ovo šumsko voće premalo sabire, iskorištava i rijetko se pojavljuje u prodaji. Od drenjina se izrađuju kompoti, voćni sokovi, vino, pekmez i rakija i koristi se za pripremanje kiselih juha, a u pučkoj medicini služio je kao sredstvo protiv dizenterije.

Reklama