Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

01.02.2011. 20:00:23 - Dražen Krušelj, predsjednik udruge

PREDSTAVLJAMO

Udruga Petrože, Krušljevo Selo

Udruga "Petrože - Krušljevo Selo" kao udruga počinje djelovati na području grada Oroslavja od početka 2008.godine. Kao inicijativa i zajednica građana ona postoji od 2005. godine. Udruga broji 15 članova,većinom žena,mladih i djece. Kroz udrugu se inače isprepliću različite sekcije u kojima ustvari sudjeluju svi članovi, a i volonteri iz zajednice i okolice pa da ih navedemo: "Petrovske rože" - pjevačka sekcija odraslih, "Kapelica" - kreativna sekcija, "Oro bend" i "Duc bend" - vokalno-instrumentalne sekcije, "Patuljci" - pjevačka sekcija za djecu i mlade, Odbor za kulturu življenja i "Eko-zeko" - ekološka sekcija.

Evidentno nam je bilo kroz početke primijetiti da skoro u svim sredinama i zajednicama bez obzira na stalnu i prisutnu edukaciju ili utjecaje medija na ekološku osviještenost - postoji problem ekološke edukacije i osviještenosti stanovništva, a time i lokalnih zajednica. Pa je u toj priči svoje mjesto našla i naša mala ekološka sekcija "Eko-zeko".

Ona je naime pokrenula niz aktivnosti u svojoj zajednici, gradu i šire, a imala je i uspjeha na jednom od natječaja Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske - gdje su joj 2008. g. odobrena sredstva za jedan od projekata.

Sekcija je provodila mnoge aktivnosti pa da navedem nekim vremenskim tijekom…

Radionice "Dielam da se ne zabi" - gdje smo izrađivali predmete iz ekološki raspadljivih materijala, obilježavali smo neke svjetske ekološke datume kao npr.: Svjetski dan voda, Svjetski dan šuma, Svjetski dan bioraznolikosti, Svjetski dan planeta Zemlje, tiskali smo tom prigodom tri vrste flajera i dijelili u svojoj i široj zajednici, uređivali smo zelene površine, potine, raspela, obnovili zdenac u Krušljevom Selu i zaštitili ga, postavili table s ekološkim porukama, organizirali edukacije s djecom osnovne škole kroz testove znanja o ekologiji, tiskali majice i kape za sve sudionike akcija, sudjelovali na petom Sajmu udruga KZŽ te ekološkim aktivnostima i drugih udruga i organizacija kao npr.: Turistička zajednica grada Oroslavja, Zelena akcija, Mreža ekoloških udruga KZŽ, Osnovna škola Oroslavje, Područna škola Krušljevo Selo, Hrvatska žena Stubičke Toplice, STUB-klub, Eko-Oroslavje, Rukotvorine - Sv.Križ Začretje, Oroslavski vez…

Kao pokazatelj inicijative te njezine mjerljivosti bili su nam polaznici radionica kao i zainteresirani volonteri koji su željeli odraditi neke aktivnosti i time dati svoj vlastiti obol razvoju ekološke svijesti i napretka u zajednici. Želja nam je ujedno i bila što veća aktivna uključenost i volonterstvo lokalnog stanovništva a ne samo članova udruge.Možemo reći da smo u tome i potpuno uspjeli te smo time uključili i onaj nezainteresirani dio građanstva što se očitovao dolascima na radionice i uključenosti u izvođenju nekih dijelova naših projekata. Možemo se pohvaliti da smo uključili i druge aktivne čimbenike iz drugih dijelova županije, a ne samo iz svog mjesta.

No, budući je to zadatak koji se mora prenositi na sve generacije i naraštaje to je ustvari proces koji će se morati provoditi na duže razdoblje ovisno koliko će ekološka sekcija biti aktivna. Bitno je reći da sve počinje u vlastitom domu, a tako i u nižim razredima - gdje prve edukacije daju učiteljice nižih razreda.

Prirodne resurse lako je iscrpiti i trošiti, no jako teško nadoknaditi kroz neko kraće razdoblje, a ponekad i bespovratno nenadoknadivo. Jer budućnost nije u našoj djeci, ona je u nama, a kako gospodarimo tako i žanjemo. Šume, voda, zemlja, sunce, biljke, životinje, kamen, čovjek - dio su kontinuiteta razvoja i očuvanja života na Zemlji. Nestane li kojeg iz niza, ponekad se čitavi niz urušava i nestaje, a što je najgore, na štetu ljudi i njegovog životnog staništa.

Bez obzira na čovjekov tehnološki napredak, u tolikoj mjeri smo unazadili odnos prema prirodi koja omogućuje u veoma kompleksnom sustavu funkcioniranja - opstanak ljudske vrste.

Arhiva

Reklama