Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

01.02.2011. 19:47:41 - Davor Rogina

PREDSTAVLJAMO

HPD Kunagora, Pregrada

19.7.2009. Sjeverni Velebit, Premužičeva staza (Zavižan - Rosijevo sklonište)

Kretanje bregima nudi zadovoljstvo ljudima željnih povratku prirodi, odmora, rekreacije i prirodnih ljepota. Planinarenje nam pruža i više, nova druženja, doživljaje... Boravak u prirodi, na svježem zraku, daje nam novu snagu i poticaj, posebno ako radimo i boravimo  u zatvorenim prostorima, zimi pregrijanim, a ljeti prevrućim, izloženi umjetnom svjetlu i suhom zraku. Planinarenje svatko doživljava na svoj način, ovisno o životnom iskustvu, motiviranosti i svjetonazoru. Jednostavno rečeno, planinariti treba radi užitka i ništa više.

Počeci planinarenja u Pregradi

Juraj Kantoci (1914.—.) je povodom 35. obljetnice društva 1985. godine istaknuo da planinarenje u Pregradi ima prilično dugu tradiciju. Naglasio je da se u Pregradi počelo hodati znatno ranije. Na starim fotografijama, kada je "naš mužek bil opterećen gruntom i neimaštinom", prepoznaje tadašnju pregradsku inteligenciju, obitelji liječnika dr. Koščica, Kubin, Bahatman i Thyery, te učitelja Bakliža i Cvetko koji su hodali okolo na Donačku goru, Boč i Taborgrad na "majales" i tu se fotografirali. I sam je kao naučnik na "duhovski ponedjeljak" 1933. godine svjedočio izletu i druženju "pregradskih dečkiju društva Hrvatska omladina Pregrade" na Donačkoj gori. Izletima u prirodu polako su se pridruživali i drugi Pregračani.

Osnivanje planinarskog društva

Nekoliko godina kasnije, na inicijativu više uglednih mještana, ljubitelja prirode i planinarenja kao novog vida rekreacije, 16. travnja 1950. godine, osnovano je planinarsko društvo u Pregradi (Boško Kangrga, Milivoj Pajtler, Andrija Blažun, Jurica Kantoci, Ivica Kuster i dr.). Društvo je dobilo naziv po Kunagori koja se izdiže iznad Pregrade. Od tada pa do danas, u rad društva je bilo uključeno nekoliko stotina članova, koji su radom u našem društvu i planinarenjem doprinosili širenju planinarstva i ljubavi prema prirodi u ovom kraju.

19.11.2010 sa 60-obljetnice HPD Kunagora, Gradska knjižnica Pregrada - 60 godina

Prošle, 2010. godine, planinarsko društvo je svečano obilježilo 60. godišnjicu svojeg rada. Tom je prilikom u prostorijama Gradske knjižnice postavljena prigodna izložba starih fotografija na kojima su posjetitelji mogli prepoznati svoje roditelje, djedove i bake i barem se na kratko vratiti u prošle dane.

Izgradnja doma na Kunagori

Nedugo nakon osnivanja društva, 1952. godine, na inicijativu pregradskih planinara i lovaca krenulo se s izgradnjom zajedničkog "Planinarsko-lovačkog doma". Zapis iz 1978. godine govori da su od planinara glavni inicijatori gradnje doma bili Ivan Kežman i Jurica Kantoci, te da je za gradnju prvo bila određena lokacija kraj Kostelgrada, gdje su već bili izvršeni zemljani radovi. Kasnijim dogovorom prešlo se na gradnju doma na sadašnjem mjestu, na jugoistočnom dijelu Kunagore, iznad Pregrade, kraj temelja bivše crkve —prasvetišta Gospe Kunagorske. S ovog mjesta se pruža lijep vidik na grad, na okolne planine - Medvednicu, Ivanščicu, Brezovicu, Strahinjščicu, Maceljsku i Cesargradsku goru. Nešto više, s vrha Kunagore (522 m) pogled seže i dalje prema slovenskom gorju od Donačke gore do Kamniških alpa. U izgradnji doma sudjelovali su mještani, učenici pregradske sedmoljetke i štićenici odgojnog doma za mušku djecu iz Bežanca, članovi planinarskog, lovačkog i vatrogasnog  društva uz pomoć radnih organizacija. Dom je svečano otvoren 1. svibnja 1953. godine na radost svih mještana, posebno planinara, lovaca i svih ljubitelja prirode kojima je pružao ugodan kutak za odmor i druženje sve do današnjih dana. Planinarski savez je dom svrstao u kategoriju planinarskih kuća. Otvoren je za planinare i izletnike u dane vikenda, od početka svibnja do kraja rujna.

Rad društva

Uz održavanje doma i okoliša na Kunagori, članovi društva održavaju  markirane staze na području svojeg djelovanja - Kostelskog gorja i Kunagore. Markacijama (crveni krug s bijelom točkom u sredini) se obilježava put i smjer kretanja planinarima koji ne poznaju naše područje i služe im za lakšu orijentaciju. Znakovi se nalaze na drveću, stupovima i drugim mjestima gdje se lakše uočavaju. Nemojte ih uklanjati, tako da naši gosti mogu bezbrižno uživati u prelijepim vidicima Kunagore, Kostelgrada, sutjeske Kosteljine, Vinagore i Desinića, na putu od naše zagorske katedrale do Velikog Tabora, putem kojim prolazi staza Zagorskog planinarskog puta (ZPP).

Tijekom godine organiziramo više izleta na obližnje nam gore - Brezovicu, Cesargrad, Strahinjščicu, Zagrebačku goru, Samoborsko gorje i Žumberak. Pridružujemo se organiziranim pohodima - "Zagorski bregoviti put" PD Zagorske steze iz Zaboka, "Vincekov pohod" PD Bundek iz Murskog Središća, "Romarski put Belec - Marija Bistrica" i "Belečki planinarski put —Ivanščica" PD Belecgrad iz Belca, "Javorova staza zdravlja"  PD Javor iz Zlatar-Bistrice,  "Za duše i tijele - Mirko Fulir"  PD Grohot iz Marije Bistrice, "Po dragomu kraju" PD Gradina iz Konjščine,  "Špancir pohod" PD MIV Varaždin. Ove obilaznice mogu se proći s manje napora i pogodne su za sve uzraste. Uz njih nas gostoljubivi domaćini rado dočekuju zdravicom. Naši prijatelji planinari PD Vršak iz Brod Moravica dragi su nam domaćini na pohodu "Kanjonom rijeke Kupe".

Tijekom ljeta organiziramo višednevni izlet na Velebit, gdje nas se posebno dojmila Premužićeva staza kojom se bez ikakvih poteškoća mogu obići i najnepristupačniji dijelovi Velebita. Krajem rujna, domaćini smo planinarskog pohoda Kunagorom povodom manifestacije "Branje grojzdja".

Slobodno nam se pridružite i u planinarenju pronađite svoje nove izazove. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli radu našeg društva. Više informacija o radu planinarskog društva možete pronaći na našim web stranicama www.hpd-kunagora.net.

Reklama