Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

13.10.2009. 22:07:53 - Ivan Hamer

Zagorske popevke na šahovnici (2)

Prošlo je "Branje grojzdja", neki su otpopevali svoje, a većina sudionika i gostiju bavila se "podmazivanjem grla" bez obzira jesu li popevali ili ne. Možda nećete vjerovati, ali neki su pri kleti i igrali šah. Načuo sam razgovor koji je tekao približno ovako:

- Bok Štef! Kak je bilo fčera pri Jožinoj kleti?
- A znaš Mirke, kak i obično. Nekaj je bile dobre, a nekaj baš i ni bile dobre.
- Malo mi boljše objasni. Kaj to je, a kaj ni bilo dobro?
- Pa vino je bilo dosti dobre, a klobasice baš i nisu.
- Nisam to mislil. Kak ste na šahu zišli? Kaj niste zato išli kleti?
- Je, tak smo rekli, kaj nam žene nebi prigovarale da same ideme pit.
- I onda?
- Kak sem rekel - nekaj ovak, nekaj onak. Ja sam imal bele figure.
- Bele, pa to je dobro!
- Bile bi da nisam štel brzo kupicu prijeti pak sam krivoga pijuna porinul na f3.
- Igral si pijuna na f3? To pa ni dobro.
- A onda je Joža celu partiju igral same s pijunami.
- Nijenu drugu figuru ni potegnul? Za te baš dobro!
- Baš pa i ne, dal mi je mat h četrtom potezu.
- Mat h četrtom? To ne sam da ni dobro - to ni moguče!

Još se Štef htio kladiti s Mirkom da je sve upravo tako bilo, ali nisu imali šahovsku garnituru, pa su radije pozvali svatko jednu rundu, a okladu ostavili za neki sljedeći susret. Mirko će zašparati rundu ako prati pregrada.info, jer ovdje može vidjeti kako je tekla partija pri kleti:

Štef - Joža

1. f3

Htio je Štef igrati g3, ali je gledajući čašu umjesto ploče gurnuo krivog pješaka.

1. ... e5 2. Kf2

Da je igrano 1. g3, sad bi slijedilo Lg2, a valjda je Štef i mislio da to igra kad je vukao kralja.

2. ... h5 3. Kg3 h4+

Neki misle da ovi potezi nemaju nikakvog smisla, ali ja smatram da su u okolnostima ometanja vinom i kobasicama sasvim razumljivi.

4. Kg4

Štef ne želi odstupati.

4. ... d5#

Matiralo je i 4. ... d6, ali Joža je htio pokazati da ima "dugi cug", a ja vam na dijagramu pokazujem završnu poziciju ove partije.

 

          Ne gubeći vrijeme na previše poteza šahisti su se mogli posvetiti vinu, kobasicama i pjesmi. Ne znam je li netko od njih iz Huma na Sutli ili Bednje, ali sad ću vam prikazati kako na šahovnici izgleda "Po humski i bednjanski".

Kad pješak dođe na suprotnu stranu ploče, pretvara se u figuru - obično najjaču (damu). U poziciji na dijagramu bijeli treba matirati crnog u 2. potezu, a pretvorba bilo kojeg pješaka u damu ne samo da ne bi dala rješenje, već bi dovela do neriješenog rezultata jer je crni patiran. Rješenje problema je pretvorba "po humski":

1. e8S Kg8 (ili Kh8) 2. Sxf6#.

Konj se pokazuje jačim od kraljice. Uostalom, i Richard III je zavapio: "Konja, konja, kraljevstvo za konja!"

Malom promjenom pozicije - uklanjanjem crnog pješaka s polja f7, zadatak ostaje isti (bijeli vuče i matira crnog u 2. potezu). Ovaj put konjica ne može donijeti pravovremenu pobjedu jer crni kralj bježi preko f7, a pretvorba u damu rezultirala bi remijem kao u prošlom primjeru. Zato, ako ne ide "po humski", ide "po bednjanski":

1. e8L Kg8 (ili Kh8) 2. Lg6#.

Nek se vidi se da u Zagorju imamo i dobre lovce (da ne velim raubšicere).

Za današnji svijet se govori da je jako užurban, ali ja sam pristalica sporijeg ritma. Popevka "A ja polehko" dobro pokazuje kako se treba postaviti prema općoj žurbi, a pozicija na dijagramu to pokazuje na šahovnici. Zadatak bijelog na potezu je da pobijedi crnog, a evo kako izgleda rješenje:

1. a8D b2

Početak izgleda kao start utrke u Le Mansu. Pješaci (vozači) trče do startnih pozicija bolida da sjednu u njih (pretvore se u dame), i pojure ogromnim brzinama sljedeća 24 sata.

2. Dh8 Kb1

Bijeli bolid pojurio je najvećom mogućom brzinom od 8 polja za potez i onemogućio pojavljivanje istovrsnog crnog protivnika na b1, ali crni prijeti promocijom na a1.

3. Dh7+ Ka1

Najednom bijela dama usporava i najkraćim (najsporijim) potezima prilazi crnim figurama, vjerojatno pjevušeći - a ja polehko, ja polehko...

4. Dg7 Kb1 5. Dg6+ Ka1 6. Df6 Kb1 7. Df5+ Ka1 8. De5 Kb1 9. De4+ Ka1

- mi se nikam ne žuri ...

10. Dd4 Kb1 11. Dd3+ Ka1 12. Dc3 Kb1 13. Ke2

Polagana šetnja je završila i vrijeme je da se i kralj uključi u konačni obračun isto na zagorski način - miče se da dami ne smeta u poslu.

13. ... a1D (13. ... a1S 14. Dc4 Nc2 15. Dd3 Ka1 16. Dxc2) (13. ... Ka1 14. Dd4 Kb1 15. Dd1#) 14. Db3 Da2 15. Dd1#

I na kraju da vam pokažem poziciju u kojoj bijeli na potezu remizira, a prva dva poteza izgledaju kao da se bijeli zabunio poput Štefa u partiji pri kleti, pa ga Joža pita "Kam pa ideš Micika?" u stilu naslova i stiha popularne polke. Ovaj zadatak pokušajte riješiti sami do Zagorske krijesnice, a nakon nje javit ću vam se s posljednjim dijelom priče o povezanosti šaha i kajkavskih popevki.

Vezano

Arhiva kolumni

Reklama