Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

16.04.2009. 22:27:23 - Ivan Hamer

O vinu i lopovima

Vina pregradskog vinogorja postaju sve bolja. Neka su stekla i svjetsku slavu. Taj vrlo dobar trend ima i neke loše popratne pojave. Na primjer, rast cijena - što je proizvod kvalitetniji to je i skuplji. Dobro je što ćete piti kvalitetnije vino, a loše je što ćete ga skuplje plaćati; loše je što ćete (ako pretjerate) za jednaki mamurluk potrošiti više novca, a dobro što ćete (zbog štednje) rjeđe biti mamurni. Za proizvođače je svakako dobro što će svoj trud moći bolje naplatiti, ali vrlo je loše ako se nađu na meti lopova (zna se da lopovi cijene kvalitetnu robu) i ostanu bez vina i bez novca.

Načuo sam da se nešto takvo desilo jednom renomiranom proizvođaču. Kako nisam siguran da priča nije prenapuhana da bi vino dobilo dodatnu reklamu u stilu - odlično je, paše i lopovima i policajcima, neću navoditi o čijoj kleti i vinu se radi. Uglavnom, radi se o provali u klet i krađi buteljiranog vina i boca, a vino u bačvama nije dirano.

Plijen kradljivaca bila su dva kartona (po šest boca) većih butelja (750 ml) i dva kartona manjih butelja (375 ml). Teret im je bio pretežak pa su odlučili odmah popiti vino iz pet većih i pet manjih butelja. Ostatak su ponijeli u svoje skrovište, uključujući i prazne boce (da ne ostave otiske prstiju, a i da ih naplate). Kad su stigli u skrovište, vino im je već prilično djelovalo na razum i osjetila, pa su podigli priličnu galamu neuspješno pokušavajući podijeliti sedam punih i pet praznih većih i isto toliko manjih butelja, a da svatko dobije jednaku vrijednost u vinu i bocama. Galama je bila tolika da su privukli pozornost policijske patrole. Policajci su upali u skrovište i uhitili lopove, a kako nisu mogli paziti na lopove i još nositi vino u policijsku postaju, odmah su popili preostalo vino.

Vaš zadatak, dragi štioci i rješavači, nije da rješavate kako su idućeg jutra prošli mamurni lopovi i još mamurniji policajci. Vi trebate odgonetnuti koliko je bilo lopova i kako su mogli podijeliti plijen da svatko dobije jednaku vrijednost u vinu i bocama. Naravno, vino bi izgubilo na vrijednosti kad bi se pretakalo pa to ne treba činiti, a i boce moraju ostati cijele.

Arhiva kolumni

Reklama