Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

31.03.2014. 21:03:02 - Denis Vincek Zagorski list

Besplatnim instrukcijama do boljih ocjena

Foto: Denis Vincek - ZL

Pregradski župnik Ivan Mikec s instruktorima

Ivana Vladić i Jakov Petrak, mladi pregradski studenti, potaknuti instrukcijama kod Don Boscovih volontera u zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu, odlučili su prije nešto više od mjesec dana pokrenuti sličan projekt i u pregradskoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Želeći pomoći osnovnoškolcima i srednjoškolcima da poprave svoje ocjene, Ivana i Jakov okupili su 15-ak instruktora – studenata s tehničkih fakulteta, ekonomije, medicine, građevine, FER-a, ali i gimnazijalaca te dvoje već diplomiranih mladih ljudi, vjeroučiteljicu i ferovca. Naravno, trebalo je negdje osigurati prostor, a tu je odmah spremno uskočio vlč. Ivan Mikec koji je na raspolaganje dao vjeronaučnu dvoranu, oglasio početak instrukcija na misama, a informacija je objavljena i na mrežnim stranicama župe te na Facebooku mladih župe Pregrada.

– Malo-pomalo i nakon mjesec dana imamo već 20-ak osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji nam svaku subotu od 17 do 20 sati dolaze na instrukcije. Uvidjeli smo da mladima najviše treba pomoći u matematici, fizici, njemačkom i engleskom. Dolaze nam učenici iz centra, ali roditelji ih dovoze i iz Valentinova, Plemenščine i Gore. Roditeljima nije teško jer – prema povratnim informacijama – rezultati su brzo vidljivi. Jedinice se polako ispravljaju, a u imenicima su sve bolje ocjene. Usto, nije zanemariv čimbenik ni to što radimo besplatno, a profesori instrukcije naplaćuju 50, 60, 70 kuna, ili čak i više – kažu Ivana, studentica treće godine građevine, i Jakov, student treće godine FER-a.

Učenik prvog razreda Srednje škole Krapina (hotelijersko-turistički smjer) i prvog razreda Srednje glazbene škole Pregrada (truba) Ivan Filipčić kazao nam je kako je samo nakon par subota popravio svoje ocjene iz matematike, a i dalje će zato dolaziti na instrukcije subotom. Ozračje tijekom našega posjeta bilo je radno, ali ne u grču. nego s nekom lakoćom.

– Ovo je hvalevrijedan projekt mladih. Svijet se ne mijenja nabolje pričom, nego samo ovakvim iskrenim radom. I naravno da će mladi imati uvijek moju pomoć u ovakvim stvarima. Bude li trebalo više prostora, instrukcije će se moći davati i u velikoj dvorani u župnom dvoru. Roditeljima ovo sigurno pomaže jer ne moraju plaćati skupe instrukcije, učenici popravljaju svoje ocjene, a mladim instruktorima plaća je radost i uspjeh te djece – rekao je pregradski župnik Ivan Mikec.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama