Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

29.07.2008. 22:29:57 - Ivan Hamer

Pregradski problemi s političarima i drugim lažljivcima

Stanovništvo našeg grada možemo dijeliti u razne kategorije po raznim kriterijima. Osim u odnosu prema alkoholu - priča se da su svi Pregračanci antialkoholičari, ali različite kvalitete prema stupnjevima: pijanec, veliki pijanec i Kosteljanec. Nisam siguran koliko je prethodna tvrdnja točna, a za naše probleme to i nije važno.

Pozabavit ćemo se podjelom naših odraslih stanovnika u tri kategorije: političari, građani i seljaci. Mnoge su definicije kako razvrstati stanovništvo u te kategorije. Na kraju je zaključeno da tko spada u koju kategoriju znamo ne po tome tko je kojeg zanimanja već kako se odnosi prema istini.

Političari, pregradski i drugi (već po definiciji) - lažu uvijek.

Građani, ili kako bi mi rekli, obični Pregračanci, - nemaju dosta talenta za politiku pa nekad lažu, a nekad im se zalomi da govore istinu.

Seljaci, rijetki primjerci, ne samo zato što se od poljoprivrede teško živi nego i zato što uvijek govore istinu. Vjerujte mi da zaista postoje iako ih neki nisu nikad vidjeli već su samo čuli za njih, a neki ne znaju ni ispravno napisati seljak nego pišu bedak.

Putnici kroz naš grad ponekad imaju poteškoća u nalaženju puta prema Velikom Taboru (sam sam bio upitan za smjer bar desetak puta). Jednom je neki Zagrebec upitao na pregradskom kružnom toku prolaznika za put prema Velikom Taboru i dobio odgovor: - Ja nisam otud i ne znam za ispravan smjer, ali produžite Gajevom preko mosta i prije križanja na kojem možete skrenuti lijevo ili desno vidjet ćete dva brata blizanca. Oni znaju put prema Taboru. Problem je samo kaj ih je nemoguće razlikovati, a jedan je seljak, a drugi političar. Nakon dodatnog objašnjenja o političarima i seljacima putnik je nastavio do križanja, postavio jedno pitanje produžio prema Velikom Taboru.

Pokušajte postaviti takvo pitanje nakon kojeg biste mogli sigurno nastaviti put u pravom smjeru (jer su putokazi skinuti radi obnavljanja).

Ovo nije težak zadatak i služi samo za uvodno zagrijavanje. Uostalom, znamo da nam najveće probleme ionako rade oni koji u prethodnoj pitalici nisu spomenuti - obični Pregračanci. Sa seljacima je zbilja lako, a i s političarima možemo na kraj samo ne smijemo zaboraviti da uvijek lažu. Ali kako se snaći s onima za koje ne znamo kada lažu, a kad govore istinu?

Zamislite si sada da ste stranac koji je došao u Pregradu i nikoga ne poznavajući ušao u jedan kafić i zatekao tri Pregračanca za jednim stolom. Kafić nećemo reklamirati, a ući u čitaonicu nema smisla jer je nemoguće da tamo zateknete tri odrasla Pregračanca ukupno, a kamo li za jednim stolom. Na neki ste način saznali da zajedno sjede političar, građanin i seljak. Odlučite saznati tko je tko te im pristupite i postavite neka pitanja. Koliko pitanja na koja je moguć samo odgovor da ili ne treba postaviti pojedinoj osobi i koja su to, a da biste u najmanjem broju pokušaja točno utvrdili tko je seljak, tko građanin, a tko političar? Nije važno hoćete li postaviti svakome po jedno ili više pitanja.

Pokušajte ovo riješiti prije početka predizborne kampanje za lokalne izbore, jer tada više nema dobrih momenata za postavljanje pitanja političarima.

 

Arhiva kolumni

Reklama