Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

07.07.2008. 13:07:50 - Ivan Hamer

Razgibavanje u ljetnim vrućinama

Liječnici preporučuju da po ovim vrućinama izbjegavamo veće tjelesne napore i trošimo dosta tekućine. Zato predlažem da si u debeloj hladovini i bez fizičkog naprezanja priuštite laganu "gimnastiku glave", a primijetit ćete da je u to uključena i određena količina prihvatljivih tekućina.

Za uhodavanje pokušajte riješiti sljedeći zadatak:

Bijeli vuče i matira crnog u 5.potezu.

Vjerojatno većina čitatelja ove kolumne zna šahovska pravila makar i nisu naročito vični igri. Minimalni broj figura daje i dosta mali broj mogućih poteza, pa će uz malo truda i nešahisti naći rješenje. Za neupućene još da napomenem da se pri tiskanju šahovskih dijagrama smatra da u početnoj poziciji figure bijelog zauzimaju dva donja, a crnog dva gornja reda (crni pješak na dijagramu "ide prema dolje").

Iako zadatak nije težak (nemojte ga rješavati računalnim šahovskim programima), sada će vam dobro doći i određena količina odgovarajuće tekućine. Probajte usput riješiti i zagonetku sa slike:

Ako iz lijeve čaše zagrabimo vodu i pomiješamo ju s vinom u desnoj čaši, a zatim jednaku količinu mješavine iz desne čaše ulijemo u lijevu čašu, ima li na kraju više vode u vinu ili vina u vodi (možda i jednako). Pri ovom rješavanju zanemarimo da je i veći dio vina zapravo voda i računamo vodu i vino kao dvije različite tekućine.

Vratimo se za šahovnicu. Znam da neki neće poslušati da ne rješavaju prvi zadatak bez pomoći računala pa sam pripremio i zadatak koji nije teži od prvog, ali ga je malo teže riješiti standardnim računalnim programima. Pokušajmo:

Crni vuče i pomaže bijelom da ga (bijeli crnoga) matira u 5. potezu. Uvjerit ćete se da neki put nije lako igrati ni vrlo loše jer crni zapravo ima dobivenu poziciju i može matirati bijelog u 22. potezu (ovo je pomoćni zadatak).

 

Očekujem vaša rješenja, primjedbe, prijedloge pa i vaše zagonetke na forumu.

Vezano

Arhiva kolumni

Reklama