Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

08.08.2017. 09:58:33 - Župa Vinagora

ŽVS Ratkajke službeno se predstavile koncertom na Vinagori

Foto: http://www.zupa-vinagora.hr/

U nedjelju je u crkvi sv. Marije od Pohoda na Vinagori po prvi puta obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja svetom misom i prigodnim koncertom ženskog vokalnog sastava "Ratkajke".

Koncert je bio i prvo službeno predstavljanje ženskog vokalnog sastava, koje su osnovane početkom 2017. godine. "Ratkajke" čine Mirjana Gluhak, Melita Hubej, Ivana Lazički, Tamara Lazički, Marijana Pavlinec, Katarina Podhraški i Kristina Podhraški, a kako same kažu, spaja ih ljubav prema pjevanju i Majci Božjoj Vinagorskoj. Okupljene u ovaj sastav, dobivaju novu snagu da zajedno rade na kulturnom oživljavanju ovog pomalo uspavanog kraja, koji u sebi krije mnogo potencijala.

Ime "Ratkajke" potječe od poznatog plemenitaškog prezimena obitelji Rattkay, koja je živjela na dvoru Veliki Tabor u Desiniću, a odigrala je veliku ulogu u povijesti Župe Pohoda Blažene Djevice Marije, sagradivši prvo jednu kapelu u koju su postavili kip Majke Božje Vinagorske, koji je dotad stajao navrh vinagorskog brijega, a potom još dvije pobočne kapele, kapelu sv. Valentina i kapelu sv. Trojstva. Tako je crkva Majke Božje Vinagorske dobila današnji izgled i veličinu.

Iako su nedavno osnovane, mlade Ratkajke nastupile su već na tradicionalnom Božićnom koncertu na Vinagori, na Noći muzeja u Pregradi, a održale su i prigodni program na Cvjetnicu. Za svoje prvo predstavljanje pod imenom ŽVS "Ratkajke" odabrale su poznate domoljubne pjesme, poput "Oj, hrvatska mati", "Zemlja dide mog", "Moja domovina" i "Bože, čuvaj Hrvatsku".

Reklama