Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

28.01.2016. 11:17:16 - Jelena Jazbec

Proštenje u Sopotu

Obraćenje sv. Pavla

Svečanim misnim slavljem u kapeli sv. Mihaela u Sopotu u ponedjeljak, 25. siječnja, proslavljeno je tradicionalno sopotsko proštenje. Toga dana Crkva slavi vrlo važan događaj-obraćenje svetog Pavla apostola, čiji lik krasi pobočni oltar kapele svetog Mihaela, koji potječe iz 17. stoljeća.

Sveti Pavao, zaštitnik pisaca, novinara, glasnogovornika i biskupa, bio je jedan od najvećih progonitelja kršćana u Rimskom Carstvu, dok nije doživio viđenje koje je u potpunosti promijenilo njegov život. Na putu u Damask, kamo je krenuo uhititi skupinu kršćana, uskrsli Isus pojavio mu se pred očima i uputio mu riječi:"Savle, Savle, zašto me progoniš?" Pavao je na te riječi pao s konja i oslijepio te je od tada svoj život posvetio širenju Božje riječi, a naposlijetku i umro mučeničkom smrću za vrijeme cara Nerona.

Pavlovo u Sopotu dan je velike proslave, a u sjećanju Sopotljanaca najviše su ostale svete mise pokojnog mons. Marka Culeja, koji je redovito i vrlo rado godinama predvodio proštenjarska misna slavlja.Ove godine, vinagorski župnik u goste je pozvao jednog drugog, također župljanima vrlo dragog svećenika, domaćeg sina koji trenutno obavlja svoju službu u Oroslavju, vlč. Dragu Bosnara.

U dojmljivoj i živopisnoj propovijedi, velečasni je spomenuo kako u sopotskoj kapeli nije bio od 1973. godine. Osvrnuvši se na događaj obraćenja sv. Pavla i trenutak kada mu se ukazuje Krist, rekao je kako se današnjim vjernicima zasigurno čini kako Božja čuda i viđenja pripadaju prošlosti i gotovo da ih i nema u suvremenom svijetu. Prisjetio se zgode iz vlastita života, kada je, kao dječak, na svakoj nedjeljnoj misi među molitvama vjernika čuo nakanu "za obraćenje grešnika". Osobno je i poznavao ženu koja je zapisivala tu nakanu, ali mu nije bilo jasno zašto se među imenima i prezimenima pokojnika nalazila i ova neobična molitva. Odrastajući i sazrijevajući, otkrio je kako je žena u svojoj obitelji imala mnogo onih koji su odlučili napustiti svoju vjeru i pristupiti Komunističkoj partiji. Kako su njezine prošnje da to ne čine naišle na neposluh, obraćala se Bogu i svake nedjelje zapisivala vlastitu nakanu, "za obraćenje grešnika". Ta je žena, istaknuo je velečasni,  baš kao i Ananija, jedan od sedamdesetorice Isusovih učenika, dobar, pošten i pobožan kršćanin, koji je na Isusov zahtijev vratio Pavlu vid i krstio ga, iako je znao da je Pavao mučio i ubijao njegove istomišljenike. Veličina čovjeka i kršćanina ne iskazuje se samo u molitvi za spas vlastite duše, nego i za spas duše naše braće i sestara, a ponajviše onih koji su se odmetnuli od Krista i čine nam zlo, zaključio je svoju propovijed vlč. Bosnar.

Po završetku svete mise, svi okupljeni zadržali su se u cinktoru crkve, uz jelo i piće koje su pripremili Sopotljanci i mještani okolnih sela, te uz zvuke vinagorske limene glazbe koja već tradicionalno uljepšava sva slavlja u župi Vinagora.

Reklama