Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

05.04.2018. 07:40:27 - Grad Pregrada

Na zavjetnom hodočašću na Vinagori okupilo se 15 kuburaških udruga

Već tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak održano je IV. Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje je okupilo 15 kuburaških udruga iz Krapinsko-zagorske i susjednih županija, kao i brojne hodočasnike.

Svečana procesija krenula je od kapele svete Barbare, predvođena Vinagorskom limenom glazbom i tronom Majke Božje Vinagorske, koji su nosili članovi kuburaške udruge "Kostelska pištola – Keglevićeva straža" te domaćini, "Vinagorska kubura, do barokne crkve. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup.

Po završetku svete mise, s vrha Vinagore zagrmilo je stotinu pucnjeva iz kubura društava "Kostelska pištola – Keglevićeva straža" Kostel, "Stara kubura" iz Stipernice, "Sveti Leonard" iz Pregrade, "Sloga" iz Stipernice, Športska kuburaška udruga Cigrovec, Pucačka družina "Grof Keglević" iz Pregrade, "Složna kubura" iz Pregrade, Kuburaško društvo Desinić, "Ban Josip Jelačić" iz Zaprešića, "Sveti Petar" iz Breznog,  "Taborska kubura", "Sveti Pavao" iz Prišlina, "Sveti Vid" Klenovec,"Sveti Martin" iz Zagorskih Sela te "Vinagorska kubura".

Na Vinagori su bili i gradonačelnik Marko Vešligaj te njegova zamjenica Gordana Križanec Ružić, koji su iskoristili ovu priliku kako bi građanima čestitali Uskrs.

Hodočašće kuburaša održava se u sklopu manifestacije "Kostelska uskrsna pištola", koja završava na Bijelu nedjelju, kada će se u sklopu proslave Dana grada Pregrade, održati tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi. Potom se događanje s gradskog trga seli na Kostel Brege, gdje će se manifestacija zatvoriti uz veliko slavlje i streljanje iz pištola.

Reklama