Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.09.2014. 09:07:41 - Denis Vincek, Zagorski list

DRAČJEM OBRASLE PARCELE U INDUSTRIJSKOJ ZONI LEGLO SU DIVLJIH ŽIVOTINJA, A OTPAD NABACAN UZA SAMU CESTU ZAČEPIO JE ODVODNE KANALE

"Prijete nam lisice i poplave"

Foto: Denis Vincek-ZL

Pregradska industrijska zona - s jedne strane šikara, a s druge strane građevinski otpad koje je začepio odvodne kanale

Mještani Pregrade koji žive kod Bujanića vele kako se dobro zna tko ovdje navozi šutu i građevinski otpad i apeliraju da mjerodavni nešto učine. Tu se, kažu, kote lisice, a nedavno je zbog nemogućnosti otjecanja vode ovdje bilo pravo jezero

– Sjedio sam na parkiralištu kod Bujanića (na južnom ulazu u Pregradu, op. a.) s prijateljicom vani i razgovarali smo o planovima za ljeto. Bilo je nešto prije ponoći, sjećam se bila je jako topla noć. Odjedanput se nešto zaletjelo prema nama. Dok smo upalili svjetiljke na mobitelima, nestalo je u grmlju. Jedino sam uspio vidjeti da je to na četiri noge i ima rep. Krenuli smo malo za tom životinjom, no ona je bila brža, nestala preko ceste, prema potoku i industrijskoj zoni – priča Pregračanin Matija Leskovar kojega još samo završni rad dijeli do titule prvostupnika na riječkom veleučilištu. Kaže kako ih nije bilo strah. Sutradan je razgovarao sa šogorom i sa susjedima i ispričao što im se dogodilo. Šogor i susjedi odmah su Matiji rekli kako je imao bliski susret s lisicom. Susjedima je koji dan prije lisica iz kokošinjca odnijela kokota, a šogor veli da je kroz dvorište tvrtke Kunagora vidio lisicu kako trči s nekom živinom u zubima. Mještani koji žive kod Bujanića vele kako gotovo svaku večer netko primijeti lisicu i da dolaze iz pravca industrijske zone. Otišli smo s njima tamo i pokazali su nam mjesto za koje sumnjaju da je leglo lisica.

Mještani kažu kako je šikara na zaraslim parcelama u industrijskoj zoni leglo lisica

– Riječ je o šikari koju nitko ne kosi, sve je zaraslo u veliko dračje i pitanje je čega sve tu ima. A što je najgore, dio zemljišta uza samu cestu pretvara se u smetište. Ima i nepoznatih počinitelja, ali za neke dobro znamo da već pet godina ovdje navoze šutu, građevinski otpad, staklo – rekli su mještani, a mi smo se isto uvjerili da uza samu cestu ima smeća kakva se ne bi postidio ni Jakuševac. Mještani su o svemu tome obavijestili i gradonačelnika koji se prije desetak dana sam u sve to uvjerio kada je bio na terenu. Naime, preko noći je napadala kiša i ispod Leskovarove i Burićeve kuće stvorilo se pravo pravcato jezero.

Ispod kuće Matije Leskovara nedavno je bilo pravo jezero

– Sav taj godinama navažani otpad zatvorio je odvodne kanale prema potoku i voda se nije micala. Gotovo nam je počela ulaziti u kuće. Srećom, vrlo brzom akcijom, nakon što smo o nepogodi obavijestili gradonačelnika, došli su bagerom i malo taj otpad raskrčili tako da je voda uspjela oteći i nije poplavila naše domove – priča nam Matija.

Vodena prijetnja je ovaj put otklonjena, ali sve dok se ne riješi problem nelegalno dovezenog otpada, ističu mještani, strah od vodene stihije stalno je prisutan. A bojazan od lisica koje su se nakotile i, vele mještani, imaju svoja legla u zaraslim i smećem natovarenim parcelama, još je veća. Na potezu su mjerodavni.

Romica Hrestak, doktor veterinarske medicine: "Da, broj lisica je u porastu, ali bjesnoće je manje"

Romica Hrestak

Romica Hrestak

Činjenica je da je broj lisica u porastu zbog oralne vakcinacije protiv bjesnoće. Kako je do toga došlo? Radi zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće išlo se na iskorjenjivanje bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara. Projekt je prije nekoliko godina pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede - Uprava veterinarstva. Kod nas se iz zrakoplova dvaput na godinu bacaju vakcinalni mamci i oralnom vakcinacijom stvara se kod lisica imunitet na bjesnoću. Mjera se provodi dvaput na godinu: u jesen - prije sezone parenja – i u proljeće (otprilike dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i pomladak). Ti mamci s cjepivom potpuno su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

I na pregradskom području uočeno je mnogo mladih lisica. Treba reći da lisica u najvećem broju slučajeva bježi od ljudi, opasne su one koje su bijesne lisice jer one gube strah od ljudi. I drugo, valjda znati da je lisica na vrhu hranidbenog lanca. Sada one imaju hranu, ali zimi češće dolaze u naselja vrebajući kokoši i sl. Dokaz da i kod nas broj bijesnih lisica pada je taj što svaku mrtvu lisicu Veterinarska služba vozi na analizu u Veterinarski institut.

Marko Vešligaj, pregradski gradonačelnik: "Zakon je jasan i komunalni redari su tu da ga provode"

Marko Vešligaj

Odlukom o komunalnom redu Grada Pregrade zabranjeno je na okućnicama, dvorištima i sličnim mjestima te uz prometnice, u šumama ili bilo gdje, gdje to nije odobreno posebnom Odlukom Gradskog vijeća odlaganje kućnog ili bilo kakvog drugog otpada. Vlasnici zemljišta uz nerazvrstanu cestu dužni su uz prometni cestovni i pješački pojas očistiti grabe, raslinje i sl., nadzor provodi komunalni redar koji po zaprimljenoj prijavi izlazi na teren te ako se utvrde nepravilnosti, rješenjem naređuje fizičkim i pravnim osobama radnje i postupanja u svrhu održavanja komunalnog reda i pokreće prekršajni postupak. O tome govori i novi Zakon o gospodarenju otpadom, a provedbu obveza sprječavanja odbacivanja otpada na način suprotan tom Zakonu osiguravat će komunalni redari Grada Pregrade.

Gligorije Rusovan, Lovačko društvo "Kuna" Pregrada: "U naselju mi lovci ne smijemo pucati na lisice"

Gligorije Rusovan

Gligorije Rusovan

Lisica ima jako puno. Mi kao lovci radimo svaku godinu sve veći odstrel. To je jedan od zadataka nas lovaca jer lisice su inkubator bjesnoće. No, vezane su nam ruke. Primjerice, spomenuti slučaj kod Bujanića je naseljeno mjesto, a mi ne smijemo pucati 300 metara od kuća. Poznato je da je kod betonskih blokova uz cestu prema Cigrovcu leglo lisica. No, to je sve uz kuće. Legla postoje u Sopotu i Pavlovcu. Tamo su Hrvatske šume posjekle drveće, izraslo je grmlje veliko i tamo ima sve više lisica. Druga stvar, lisice ne smijemo ubijati dok su bređe i dok vode mlade, a tada su one u jamama i najlakše bismo ih istjerali psima. No, tada ih ne smijemo ubijati, a ne smijemo na lisice ni psima jer drugi zakon veli da je to mučenje životinja. I što sada? Nažalost, sve je više zaraslog zemljišta u blizini naselja, u puši, a lisice su lukave i dolaze radi hrane. Ponavljam, sve što je u blizini naselja – mi kao lovci smo nemoćni. Tu treba zvati mjerodavnu higijeničarsku službu.

Gradonačelnik Vešligaj, na upit što je s tim betonskim blokovima, odgovorio nam je kako je njihov vlasnik jedan Slovenac, no gradske službe nisu uspjele, unatoč, opetovanim pokušajima, doći do njega. Kaže kako će to nastojati riješiti.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

 

 

 

Reklama