Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

08.05.2014. 08:19:20 - Denis Vincek, Zagorski List

Šumovlasnici iz zaseoka Zdenčine u vinagorskom selu Velika Gora ogorčeni na, kako kažu, bahat i arogantan postupak Hrvatskih šuma

"Ušli su 50 metara u naš posjed i žele prisvojiti dio šume koje naše stoljetno vlasništvo"

Foto: Denis Vincek-ZL

Hinko, Jože, Marija i Biserka ogorčeni su na način na koji im Hrvatske šume žele oduzeti zemlju s kvalitetnim drveće, koja je jedno stoljeće u vlasništvu njihovih obitelji

Još od stare Jugoslavije pa i za one socijalističke države uvijek se znalo gdje je granica privatnih šuma, a gdje počinju državne šume u zaseoku Zdenčine u Velikoj Gori, koja pripada pregradskom naselju Vinagori. Nitko to nije dovodio u pitanje više od stotinu godina, ni u prvih 23 godine neovisne države Hrvatske.

Granice su uredno bile označene u zemljišnim knjigama, sve su to pokazivali i katastarski izvadci. Mještani su se brinuli o svojim šumama i koristili ih u skladu sa zakonima, a državnim šumama upravljale su različite države. I nikad nitko ništa nije dovodio u pitanje. Šume privatnih vlasnika, kada bi netko umro, uredno su dolazile u vlasništvo njihovih nasljednicima. Uostalom, privatni šumovlasnci plaćali su porez na tu zemlju. Desetljećima su stabla na granici državne šume bila označena bijelim oznakama i, u pravilu, granica državne šume bila je s gornje strane šljunčanoga puta. Granica je bila gotovo potpuno pravocrtna, a u davna vremena mjerila se lancima.

Nevolje za privatne šumovlasnike, Mariju Hlupić Mikšu i supruga Hinka, Leonarda Hlupića i Biserku Košiček dogodile su se prošloga rujna kada su iz Hrvatskih šuma, i to iz Zagreba, došli GPS uređajima iznova (?) mjeriti granicu.

– Odjedanput se granica šume pomaknula i to na našu štetu, Bijele oznake koje označavaju granicu državne šume su prekrižili, "prešli" su cestu, i ušli u naše vlasništvo od metar-dva pa sve do 50-ak metara. Svi mi 22. siječnja smo se prigovorom obratili Hrvatskim šumama, ispostava Krapina, i upoznali ih s time da su šume u našem vlasništvu više od 100 godina, i da smo ih dobivali nasljedstvom od naših pradjedova. Izvadili smo i katastarske karte koje to dokazuju, priložili to prigovoru i zatražili da ponište svoja obilježja koja su djelatnici Hrvatskih šuma stavili na naš dio, na naša debla – jer riječ je o našem vlasništvu. – i da se i dalje uvažavaju stara obilježja koja dosad, više od stotinu godina, nisu bila sporna – ogorčeni su Jože Hlupić, Leonardov sin, i ostali suvlasnici. Kažu kako bi uzrok pogrešnog očitanja mogao biti taj što je šuma bila prolistala i pitanje je koliko točno stoga prolazi signal do satelita., a bila je i magla.

Već 24. veljače stigao je odgovor iz Hrvatski šuma na prigovor šumovlasnika. Iskolčenje je izvršeno pomoću digitalnog katastarskog plan i GPS uređaja Trimble R6, a stranke su bile prisutne te mislimo kako nije potreban ponovni izlazak na teren geodeta i drugih djelatnika Hrvatskih šuma, stoji, među ostalim u odgovoru koji završava obavještavanjem šumovlasnika da, ako žele, pozovu privatne mjernike i pokrenu upravni postupak.

Marija Hlupić Mikša ističe kako su Hrvatske šume u njezin posjed ušle čak 50 metara duboko. Pokazuje znak koji je pokazivao stoljetnu granicu državne šume

Šumovlasnici ističu kako je lokalni šumar u razgovoru s njima istaknuo da nikad dosad nije obilazio dio šume ispod ceste kazavši kako to prije nije bila nikad državna šuma.

– I što je najsmješnije, rekli su nam da smo mogli nakon ove najnovije izmjere porušiti stabla i iskoristiti drvo i da ne bi bilo nikakvih sankcija. A što se tiče pokretanja upravnog spora, koji nam oni predlažu u odbijanju našeg prigovora – pa nećemo valjda mi dokazivati da je naše nešto što je stoljećima naše i što piše i u svim kartama da je naše. Neka oni pokrenu sudski proces i neka oni dokažu da je njihovo. Imali su i sastanak u Pregradi početkom prošlog tjedna s predstavnicima Hrvatskih šuma, i mjesto da se izjasne o problemu, oni su govori o prirastu šume, vegetaciji, temama nebitnim za naš problem – kažu Marija Hlupić Mikša i suprug Hinko, Jože Hlupić i Biserka Košiček te dodaju kako to nije sve: Četveroosovinski kamioni Hrvatskih šuma koji natovare i do 20 kubika drva, koje izvlače, u potpunosti uništavaju našu cestu, a da to poslije kvalitetno ne saniraju. Pitam se zašto dosad pregradska i humska vlast nisu postavili znak ograničenja do 5 tona s pregradske i humske strane.

Hrvatske šume: Međa je dosad bila krivo označena

– Dosad je međa na toj lokaciji bila krivo označena. Naši djelatnici s geodetima bili su tri puta na terenu i sada je to sve točno označeno. Zadnji put bili smo na lokaciji u četvrtak i mjerili smo i GPS uređajem i klasičnim načinom -. pomoću lanaca. Činjenica jest da su dosad spomenuti šumovlasnici koristili dio šume koji je u stvari u državnom vlasništvu i to je nešto što oni mogu pokušati riješiti s državom kao vlasnikom. Hrvatske šume nisu ovlaštene prepustiti dio svoje parcele, a poštivat će mjerodavnu odluku nakon što šumovlasnici eventualno pokrenu i dobiju spor. Sve dotle mi nećemo u tom "spornom" dijelu obavljati sječu. Šumovlasnicima smo rekli da, ako žele, mogu pozvati svoje geodete. Jasno, to stoji, pa smo im ponudili da njihov geodet bude nazočan dok naš geodet obavlja službena mjerenja – rekao je rukovoditelj Odjela za uređivanje šuma iz Zagreba Ivica Milković.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

 

 

 

Reklama