Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

15.07.2014. 10:38:54 - Denis Vincek, Zagorski list

LJUDSKE SUDBINE: Višnja Kralj iz Slovenije, rođena i odrasla u Klanjcu i pregradskom Pavlovcu, traži blizanku Vesnu

"Pa zemi obadve, nek zbere koju če" - i tako sam ostala bez svoje sestre

Višnja Kralj s mamom

– Ja osjećam da je ona živa. Išla sam i kod vidovnjaka i svi oni to tvrde – govori Višnja Kralj, rođena Martinko. Rođena je 10. listopada 1960. u Klanjcu. Ne sama. Rođene su jednojajčane blizanke. Za sestru Vesnu poslije su joj rekli da je umrla. Majka je iz Pavlovca kraj Pregrade. Živjela je na Bizeljskom, blizu slovenske strane Sutle, pa je zato Višnja rođena u obližnjem Klanjcu. Do svoje pete godine živjela je u Hrvatskoj, a već u prvi razred krenula je u Sloveniji.

Prema nepotpuno provjerenim informacijama, majka je Vesnu odvojila dok je imala jedan ili dva mjeseca i izgleda da ju je dala paru bez djece. Višnja je krštena u Marincima kraj Pregrade. Saznala je da ih je obje majka nosila u Zagreb nekom doktoru, a djevojčice nisu bile bolesne. Iz Zagreba se vratila samo s Višnjom.

– Moj bratić Branko rekao mi je kako je čuo razgovor majke i bake: "Pa zemi obadve, nek zbere koju če". Poslije, kroz nekoliko dana, rekli su da je moja Vesna umrla – priča na odličnom hrvatskom Višnja koja je u Sloveniji završila strukovnu školu i 37 godina radila dok nije ostala bez posla. Sa suprugom je sagradila kuću u mjestu Zastava kraj Črnomlja u Beloj krajini. Ima sina od 36 godina, 32-godišnju kćer i četvero unučadi.

– Do spoznaje da moja Vesna nije umrla došla sam 1991. kada sam u Pregradi tražila dokument o državljanstvu. Za Vesnu nije bilo ništa napisano, a za mene stajali su podatci kamo sam se udala i kada. Tada sam pokušala saznati što se to dogodilo s mojom sestrom, ali ništa nisam postigla. Prošla sam sve bolnice u Zagrebu i pregledala arhivu, ali nigdje nije bila upisana. To znači da priča da nas je majka nosila u Zagreb doktoru ne stoji. Tek poslije emisije "Zlatna ribica" 13. ožujka 2001. dobila sam izvadak iz Knjige umrlih iz Matičnog ureda Maksimir – ogorčeno priča Višnja Kralj.

Nije mogla naći podatke od čega joj je sestra blizanka umrla ni kamo je otpremljeno tijelo. Ona misli, a to je posebno muči, da je mati mogla prodati njezinu sestricu, odnosno da seka negdje živi, a ne zna za Višnju, i to ju svaki dan progoni. Svoju tugu pokušava zatomiti u kućnim poslovima jer živi na selu, mnogo pješači i bavi se biciklizmom, a društvo u tomu svemu čini joj suprug koji je također nedavno ostao bez posla. Radio je u istoj tvrtki u kojoj i Višnja, a poduzeće je otišlo u likvidaciju.

Višnja Kralj duboko u sebi čuva nadu da će jednoga dana zagrliti svoju sestru blizanku i tako riješiti zagonetku o kojoj svakodnevno već par desetljeća razmišlja. Nada da će netko od čitatelja Zagorskog lista možda prema njezinim fotografijama vidjeti sličnost između Višnje i Vesne te pružiti korisnu informaciju.

Višnja Kralj

S Višnjom se može kontaktirati putem Facebooka, a svaka informacija je dobro došla i na broj mobitela 00386/40649-760 ili putem elektroničke pošte na kralj.visnja@gmail.com

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama