Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.11.2014. 19:23:34 - Petra Vdović

Održana projekcija filma "Više od meda"

Foto: Davor Špiljak

Udruga Pregrada.info u suradnji s udrugom Gokul prošlu je subotu organizirala projekciju švicarskog dokumentarnog filma "Više od meda". Film je prikazan u Gradskoj vijećnici gdje se okupilo tridesetak zainteresiranih. Film "Više od meda" prvi je u nizu filmova različitih žanrova i tematike koji će se prikazivati jednom mjesečno u našem gradu. Projekcije filmova održavaju se u sklopu projekta "Otvoreni grad", koji financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

U dokumentarnom filmu "Više od meda" govori se o nestanku pčelinjih zajednica diljem svijeta. Uzrok toj katastrofi nije poznat jer pčelari ne pronalaze pčele uginule na tlu niti se zna njihov prirodni neprijatelj. Kad bi se dogodilo da pčele u potpunosti nestanu, ni čovječanstvo ne bi još dugo preživjelo. Naime, pčele su oprašivači čak osamdeset posto biljnih vrsta te da njih nema, voće i povrće moglo bi nestati s lica zemlje. Film pokušava odgovoriti na pitanje o razlogu nestanka pčela u veoma detaljnoj znanstvenoj i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Kako bi se što više približio ponašanju pčelama i njegovom shvaćanju, redatelj Markus Imhoof u filmu se služio mikro-kamerama te snimanjem unutar košnica.

Film je ovogodišnji švicarski kandidat za prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a na IMDB-u dodijeljena mu je ocjena 7, 5.

Izvor: http://www.moj-film.hr/film/info/vise-od-meda/

Reklama