Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

22.06.2014. 09:33:23 - Grad Pregrada

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Foto: Grad Pregrada

Gradonačelnik grada Pregrade, Marko Vešligaj i predsjednik Gradskog vijeća Zlatko Šorša su na pregradskom groblju uoči  Dana antifašističke borbe položili vijenac i zapalili svijeće pored spomenika palim borcima Narodnooslobodilačke borbe i žrtvama fašističkog terora na pregradskom području tijekom II. svjetskog rata.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Prvi sisački partizanski odred bio je prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, a njegovo je osnivanje označilo početak organizirane antifašističke borbe na ovim prostorima.

Ove su godine poduzeti prvi koraci u popravljanju i obnovi spomenika antifašističkim borcima te je na spomeniku 78 poginulih boraca antifašista s područja Pregrade potrebno još obnoviti spomen ploču s njihovim imenima.

Ovom prilikom Grad Pregrada upućuje čestitku svim građankama i građanima grada Pregrade povodom Dana antifašističke borbe.

Reklama