Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.11.2018. 12:51:08 - Zagorje International

Gradonačelnik Vešligaj: Moje odgovornosti nema, direktor nikada nije tražio suglasnost NO-a, no smatramo da je odšteta prevelika i neopravdana

Nadzorni odbor trgovačkog društva Niskogradnja d.o.o. za stambenu i komunalnu djelatnost iz Pregrade, na svojoj je redovnoj sjednici održanoj u ponedjeljak donio prijedlog Odluke o opozivu člana Uprave, direktora Zlatka Kantocija, te je zahtjev za davanjem suglasnosti na ovu Odluku upućen Gradu Pregradi, koji je osnivač trgovačkog društva Niskogradnje d.o.o.

Kako stoji u priopćenju Nadzornog odbora, trgovačko društvo Niskogradnja d.o.o. primilo je 11. listopada od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Zahtjev za mirno rješenje spora, kojim Republika Hrvatska zahtijeva od Niskogradnje d.o.o. isplatu naknade štete u iznosu 7.912.980,50 kuna, koja je nastala time što je Niskogradnja d.o.o., kao rudarski gospodarski subjekt, u razdoblju od 31. prosinca 2014. do 23. kolovoza 2017. godine, na eksploatacijskom polju Pregrada II, izvela eksploataciju mineralne sirovine tehničko građevnog kamena u količini 316.519,22 kubična metra izvan granice rudarskog projekta, odnosno, izvan granice dodijeljene koncesije, bez odobrenja za izvođenje rudarskih radova, odnosno, bez da je sklopila ugovor o koncesiji, što je suprotno odredbama Zakona o rudarstvu i Zakona o koncesijama. Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju Pregrada II Niskogradnja d.o.o je sklopila 4. srpnja 2018., s početnim stanjem rudarskih radova na dan 23. kolovoza 2017.

Inspekcijski nadzor

– Činjenice za ocjenu nastanka štete utvrđene su inspekcijskim nadzorom rudarskog inspektora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. S obzirom na to da direktor Niskogradnje d.o.o nije pravovremeno poduzeo radnje za donošenje odluke o davanju koncesije i sklapanje ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina za razdoblje od 31. prosinca 2014. do 23. kolovoza 2017. te je u tom razdoblju Niskogradnja d.o.o. obavljala protupravnu eksploataciju mineralne sirovine tehničko – građevnog kamena izvan granice dodijeljene koncesije, odnosno, bez koncesije, Nadzorni odbor je, nakon razmatranja rada direktora i utvrđenih propusta, na svojoj sjednici odlučio donijeti prijedlog Odluke o opozivu. Nadzorni odbor smatra da direktor nije ispunio svoju osnovnu ugovornu obvezu da funkciju direktora uopće obavlja u skladu s pravima i obvezama koje proizlaze iz Ugovora o radu, akata Niskogradnje d.o.o i zakonskih propisa za sve vrijeme trajanja ugovornog odnosa te je tako izravno povrijedio obvezu primjene pozornosti urednog i savjesnog gospodarstvenika u vođenju poslova navedenog trgovačkog društva. U narednom razdoblju Nadzorni odbor će se prvenstveno posvetiti razmatranju i poduzimanju radnji koje će umanjiti nastalu štetu trgovačkom društvu Niskogradnji d.o.o, a građane obavještavamo kako će Niskogradnja d.o.o. nastaviti pružanje svih komunalnih usluga prema građanima i sve svoje djelatnosti kao i do sada – stoji u priopćenju Nadzornog odbora.

O navedenom slučaju na svojoj se Facebook stranici odmah oglasio gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

– Nadzorni odbor Niskogradnje donio je prijedlog odluke o opozivu s mjesta direktora te je na navedenu odluku zatražio suglasnost pregradskog Gradskog vijeća. Moramo biti transparentni u pogledu propusta koji su učinjeni, stoga podržavam prijedlog odluke Nadzornog odbora kao pokazatelj da se treba snositi odgovornost za postupke (ne)činjenja na odgovornim pozicijama u javnom sektoru – napisao je gradonačelnik Vešligaj.

Za komentar smo zamolili i direktora Niskogradnje Zlatka Kantocija, koji nam je samo kratko odgovorio kako je postupak u tijeku i nema komentara. Inače, on je na čelo Niskogradnje postavljen 2011. godine, u vrijeme kada je gradonačelnica bila HDZ-ova Vilmica Kapac.

"Povremeno dolazim"

Gradska organizacija pregradskog HDZ-a oglasila se priopćenjem na svojoj Facebook stranici, u kojem se ističe kako je odgovornost za čitav slučaj na gradonačelniku Marku Vešligaju i predsjedniku Nadzornog odbora Davorinu Drenškom.

– Tražimo odgovornost gradonačelnika Vešligaja i Nadzornog odbora Niskogradnje d.o.o. Jednostavno je nevjerojatno da nisu znali da se eksploatacija izvodi izvan granice dodijeljene koncesije u tako dugom vremenskom razdoblju. Naravno, ovaj skandal naročito dotiče gradonačelnika Vešligaja, koji prisustvuje sjednicama Nadzornog odbora i koji je vlastitom odlukom postavio 4 od 5 članova Nadzornog odbora. Hoćemo li platiti 8 milijuna kuna kazne zbog njihovog nemara? – pitaju se u pregradskom HDZ-u.

Gradonačelnik Vešligaj tvrdi kako nema njegove formalno – pravne odgovornosti.

– Shvaćam političke oponente da sada traže svašta, međutim, prema Zakonu o trgovačkim društvima, koji jednako vrijedi za privatna i javna poduzeća, za poslovanje je odgovoran direktor, to je vrlo jasno. Sada je na Gradskom vijeću da prihvati prijedlog odluke o razrješenju direktora. Naime, Nadzorni odbor imao bi odgovornost da je od njega tražena suglasnost za određene radnje, isto tako i Skupština društva, odnosno Gradsko vijeće, no direktor to nije učinio – kaže prozvani gradonačelnik Vešligaj, dodajući da je činjenica da gradonačelnik imenuje Nadzorni odbor, uz suglasnost Gradskog vijeća.

– Što se tiče sudjelovanja na sjednicama Nadzornog odbora, povremeno dolazim, no nisam sudjelovao na svima. No, bez obzira, direktor ni u jednom trenutku nije tražio suglasnost Nadzornog odbora po pitanju tih radnji. Inspekcija je 2014. godine utvrdila da je sve u redu, a sad su utvrdili da od 2014. do 2017. godine nije bilo. Činjenica je i da se proces dobivanja dozvole odužio. Stoga sada idemo u spor, jer ovo je samo zahtjev za mirno rješavanje spora – objašnjava Vešligaj.

Nastavljaju raditi

Dakako, nije taj materijal ukraden, već je prodan uz račun i na njega je plaćen porez, Niskogradnja je u tom periodu funkcionirala, radnici su dobivali plaće, uplaćivana je i određena dobit u gradski proračun, no činjenica je da se za taj period nije imala dozvola za eksploataciju na toj lokaciji.

– Smatramo da je ova odšteta prevelika i neopravdana i mi ćemo se, kao što sam već rekao, očitovati. Naravno, sve ćemo okolnosti ispitati. Što se tiče visine odštete, postoje tablice prema županijama kako se utvrđuje, a kod nas se kubni metar množi s 25. Dakle, u spornom su periodu eksploatirana 316.519,22 kubična metra, što pomnoženo s 25 iznosi 7.912.980,50 kuna. Mi ćemo to, dakako osporavati, tražit ćemo stručna mišljenja kako to učiniti, angažirat ćemo i odvjetnike, vidjet ćemo kako će se sve odvijati. U svakom slučaju, poduzeće nastavlja dalje normalno raditi, a što se tiče novog direktora, raspisat će se javni natječaj pa će se odabrati najbolji kandidat – rekao je Vešligaj.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o sudbini direktora Niskogradnje Zlatka Kantocija održat će se u srijedu.

Članak je preuzet sa Zagorje International

Reklama