Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

26.01.2017. 10:36:01 - TZ Pregrada

Noć muzeja u Muzeju dr. Zlatko Dragutin Tudjina u Pregradi

U cijeloj Hrvatskoj sutra se održava 12. Noć muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije je glazba i glazbeni velikani te njihov utjecaj na društvo, čime se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je glazba i glazbeni stvaratelji imala kroz povijest do najsuvremenijeg doba. Tako su i organizatori pregradske Noći muzeja, TZ Grada Pregrade i Gradska knjižnica Pregrada sa stalnim suradnicima Austrijskim kulturnim forumom, Glazbenom školom Pregrada i KUD-om Pregrada, odlučili ovogodišnju večer posvetiti glazbi.

Program će od 18:30 sati u čitaonici knjižnice započeti muzikologinja Marijana Pintar koja će glazbenim motivima, pjesničkim tekstovima i libretima uz pratnju plesača prošetati razdobljem od 1797. do 1949. godine, od kada je Joseph Haydn skladao himnu Habsburške monarhije pa do razdoblja kada je Paula von Preradović napisala tekst za himnu Republike Austrije. Glazbena škola Pregrada priprema interaktivni koncert gdje će posjetitelji moći razgaliti svoju dušu slušajući izvedbe učenika, ali i saznati razne zanimljivosti i pojedinosti o glazbenicima. Kraj večeri svojim će izvedbama tradicijskih skladbi te presjekom svjetskih zabavnih, popularnih i gospel skladbi prilagođenih zborskom pjevanju izvesti posebni gosti večeri – vokalne skupine Lire iz Đurmanca i Arete iz Konjšćine.

Posjetitelji Muzeja dr. Zlatka Dragutina Tudjine će uz uobičajene posjete ljekarničkoj, rudarskoj i numizmatičkoj zbirci muzeja, moći po prvi puta razgledati vrijednu izložbu zbirke papirnatog novca koji će organizatori specijalno za ovu prigodu izvaditi iz dobro čuvanih muzejskih sefova i izložiti na uvid posjetiteljima.

Reklama