Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

27.03.2018. 22:00:01 - KUD Pregrada

Kulturno-umjetničko društvo Pregrada nagrađeno za najuspješniju praizvedbu na 24. Smotri folklora Krapinsko-zagorske županije

Foto: Facebook KUD Pregrada

Kulturno-umjetničko društvo Pregrada nagrađeno je za najuspješniju praizvedbu na 24. Smotri folklora Krapinsko-zagorske županije održanoj prošlu subotu u Domu kulture u Krapinskim Toplicama. Nakon dvodnevnog prosudbenog postupka poznata zagorska stručnjakinja za folklor, selektorica Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja Senka Jurina izabrala je pobjednike, a uz KUD Pregrada, nagrađeni su KUD Đurmanec - za najuspješniju izvedbu zagorskog folklora te KUD Sveti Križ Začretje - za najuspješniju izvedbu koreografije koja obrađuje hrvatsku folklornu građu izvan Zagorja.

Na Smotri, u organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije i suorganizatora, KUD-a "Zlatko Baloković", nastupilo 210 izvođača iz sedam kulturno-umjetničkih društava, koji su se predstavili pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, a posjetiteljima su prezentirane i tradicijska baština Moslavine, Posavine te Gradišća.

Smotru je otvorio župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, koji je istaknuo kako je županiji zagorska tradicija i kultura izuzetno bitna. "Putujući po Hrvatskoj i Europi i predstavljajući Krapinsko-zagorsku županiju u proteklih pet godina, imao sam priliku vidjeti da ako mi sami ne držimo do onoga što smo naslijedili od svojih roditelja, baka i djedova, da onda ni drugi neće ništa držati do nas. A najbolje to rade kulturno-umjetnička društva. Kroz folklor čuvamo tradiciju narodnih nošnji, plesa i pjesme. Zbog toga zahvaljujem svim amaterskim kulturno-umjetničkim društvima na području županije, koji su svoje slobodno vrijeme otrgnuli od obitelji, da bi mi sačuvali tu tradiciju", rekao je župan Kolar.

Na pozornici Doma kulture u Krapinskim Toplicama predstavili su se, u natjecateljskom dijelu, KUD Belec, KUD Đurmanec, KUD "Zlatko Baloković" Krapinske Toplice, KUD Pregrada i KUD Sveti Križ Začretje, a u revijalnom dijelu Ansambl Zabok.

Reklama