Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

18.02.2018. 13:10:47 - Karolina Hostić

Večer filmske glazbe povodom Valentinova

Foto: Gordana Križanec Ružić

U čitaonici Gradske knjižnice KUD Pregrada održao je prošli petak povodom Valentinova večer filmske glazbe. Tamburaška sekcija KUD-a predvođena Franjom Kaučićem, pojačana solistima, izvela je niz skladbi iz svjetskih filmskih klasika. Pregračanke, Pregračani i svi dragi gosti su tako imali priliku čuti skladbu "Govori tiše" iz filma Kum koju je otpjevala Lucija Vrhovski. Uslijedila je glazbena tema iz filma Lovac na jelene, u kojoj je dionicu na električnoj gitari odsvirao Maestro Kaučić. A zatim su gosti krenuli na putovanje glazbeno – filmskim vremeplovom. Otplovili su na početak 20.st. u Rusiju, u doba revolucije i građanskog rata, a priču o dvoje zaljubljenih iz Filma Doktor Živago – "Larinu pjesmu" izvela je Lucija je s tamburašima. Iz Rusije poletjeli su u New York i zaustavili se ispred draguljarnice Tiffany's. Skladbu Haryja Mancinija "Moon river" iz filma Doručak kod Tiffanyja ponovno su izveli tamburaši i Lucija. Iz New Yorka glazbeni vremeplov okrenuo je prema Evropi, te Luciju i tamburaše zaustavio u Madridu. Izveli su pjesmu o plemiću Fernandu i zabranjenoj ljubavi sa Soledad, prodavačicom ljubičica. Tada je glazbeni vremeplov na putovanje poveo i solistu Vladu Zorka. Vlado, Lucija i tamburaši izveli su "Da li si ikada uistinu volio ženu" i publici približili život Evite Peron, miljenice argentinskog naroda. Potom je Vlado s tamburašima izveo "Jesen stiže dunjo moja" iz filma Duga mračna noć.

Na putovanje i priču o generalu Von Trappu, guvernanti Mariji i drugom svjetskom ratu uz Luciju glazbeni vremeplov ponio je i Milka Peera, koji su s tamburašima izveli skladbu Runolist iz filma Moje pjesme, moji snovi. Za kraj glazbeni vremeplov zaustavio se u Hrvatskoj, uslijedile su skladbe iz svima omiljenog filma Tko pjeva, zlo ne misli. Tamburaši, Lucija i Milko izveli su "Hvala ti srce" i "Noćas".

Dramska družina KUD-a pobrinula se da večer bude ispunjena i najljepšim ljubavnim stihovima, kao i pričom o svakom filmu, glazbenom periodu i pjesmi. Iz pjesama poezije izveli su tako "Na Valentinovo" Dragutina Domjanića, zatim najljepšu ljubavnu pjesmu "Čekaj me". Naime, Konstantin Simeonov morao je u rat te je vjerovao kako nikada više neće vidjeti ljubav svog života, Valentinu Serovu. Iščekujući okrutnu sudbinu napisao joj je pjesmu te je pospremio u džep. Rat je završio, a Simeonov se vratio kući s najljepšom ljubavnom pjesmom u džepu. Pjesme je pročitala Biserka Babić kao i "Čežnju" Vesne Parun. Za valentinovski ugođaj pobrinuli su se Hrvoje Bolfek i Sandra Vardijan te si pred publikom izjavili ljubav stihovima "Volim te", Iskre Tanodi. 

KUD Pregrada zahvaljuje se svim posjetiteljima koji su ispunili prostor do zadnjeg stajaćeg mjesta, Maestru Kaučiću na sjajnim glazbenim aranžmanima, Slavici Vidaček na pripovijestima glazbenog vremeplova, tamburašima, solistima, dramatičarima i dragoj domaćici Draženki Gretić.

Reklama