Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

26.08.2013. 22:01:00 - Denis Vincek Zagorski list

Iako su bivši trebali sufinancirati projekt sa 60 posto, dali su samo 15 posto novca

U Pregradi javna rasvjeta postoji već više desetljeća. Razvitkom ekološke svijesti početkom ovog tisućljeća te sve većim inzistiranjem na energetskoj učinkovitosti i manjem svjetlosnom zagađenju i onečišćenju, ukazala se potreba za rekonstrukcijom i uređivanjem javne rasvjete na cijelom području Pregrade. Još prije nešto više od pet godina izvršen je energetski pregled, napravljeni su projekti i troškovnici te utvrđeno stvarno stanje javne rasvjete i izvršena procjena potreba. Projekt energetske učinkovitosti na području Pregrade izradio je IPT-inženjering iz Zagreba, a u projekt se uključio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s tadašnjim HDZ-ovim direktorom Vinkom Mladineom koji je uhićen u aferi Fimi media i osumnjičen za izvlačenje državnog novca preko te marketinške agencije.

Projekt se u Pregradi provodio, no tek ovih dana doznajemo – kako. Bilo je potrebno da novi gradonačelnik Marko Vešligaj (SDP) i njegov zamjenik Ivan Škrinjar dođu u posjed svih dokumenata, a to su mogli tek nakon što je prijašnja HDZ-ova vlast u Pregradi izgubila izbore. Postupak javne nabave provela je pregradska Niskogradnja na temelju zaključka (tada još) Gradskog poglavarstva i Ugovora s Gradom. Ugovor s izvođačem, zabočkom tvrtkom Dekor, zaključen je 15. rujna 2008., a vrijednost ugovorenih radova bila je 4,488.574,23 kune, odnosno gotovo 5,5 milijuna s PDV-om.

– Do kraja listopada 2010., razvidno je iz dokumentacije, ispostavljeno je devet privremenih situacija na ukupni iznos 1,982.822,98 kuna bruto. Sudjelovanje Grada u financiranju iznosilo je 290.978,30 kuna, a Fond za zaštitu okoliša sufinancirao 1,691.844,71 kunu. Projekt je djelomično izveden na području naselja Pregrade te mjesnih odbora Valentinovo i Plemenščina. Ispostavljena je i situacija od 413.328,75 kuna, a izvedenih je radova još otprilike 100.000 kuna – ističe gradonačelnik Marko Vešligaj.

No, ono što je prošla vlast krila u vezi s tim projektom, sada je razobličeno, a gradske vijećnike s time je upoznao dogradonačelnik Škrinjar.

– Po Ugovoru koji je Grad Pregrada potpisao s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad je cijeli projekt treba sufinancirati sa 60 posto, a Fond sa samo 40 posto. No, iz brojki je razvidno da se Ugovor uopće nije poštovao. Fond je dosad platio čak 85 posto izvedenih radova, a Grad Pregrada samo 15 posto – kazao je Škrinjar.

– Nakon što je Mladineo maknut iz Fonda te nakon što je SDP s koalicijskim partnerima dobio državne izbore te krenuo s raščišćavanjem situacija po svim ministarstvima i državnim fondovima i agencijama, na red je došao i taj Mladineov fond te je, među ostalim, uočeno i to kako se na primjeru Grada Pregrade nije poštovao Ugovor. Projekt u Pregradi trebalo bi dovršiti do 2014. i ljudi u Fondu žele da se to napravi, no isto tako jasno su dali do znanja –kada se napravi cijela kalkulacija – da je Fond praktički već sada cijeli svoj dio koji je trebao sufinancirati već dao – kaže Vešligaj. Drugim riječima, objašnjava gradonačelnik, radi se zapravo o još jednom kosturu koji je novoj vlasti u Pregradi ostavila prijašnja HDZ-ova garnitura jer sada Pregrada treba do 2014. pronaći par milijuna kuna za dovršetak projekta. Usto, dodao je na sjednici Gradskog vijeća dogradonačelnik Škrinjar, uočeni su i nedostatci u samoj tehničkoj izvedbi.

– Veća energetska učinkovitost i manje svjetlosno zagađenje su prioriteti i pokušat ćemo naći rješenje i za ovu situaciju te završiti projekt u zadanom roku. Jedna od mogućnosti je i smanjenje cijene daljih radova – zaključuje optimistično gradonačelnik Marko Vešligaj.

Na sve izrečeno nitko od vijećnika HDZ-a na sjednici Gradskog vijeća nije dao konkretan odgovor.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama