Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

23.02.2015. 19:50:28 - Denis Vincek Zagorski list

UŠTEDA: SDP-ova garnitura planskim trošenjem smanjila potrošnju struje za 100.000 kuna, a održavanje za 50.000 kuna na godinu.

Bivša vlast promijenila triput više žarulja i prigušnica od očekivanog prosjeka

Foto: Denis Vincek - ZL

Dogradonačelnik Ivan Škrinjar: Analizom smo ustanovili da nije postojao plan održavanja javne rasvjete, radovi i obračuni izvedenih radova održavanja nisu u potpunosti bili popraćeni odgovarajućom dokumentacijom (građevinski dnevnik), niti je nadzor vršil

Zamjenik pregradskoga gradonačelnika Ivan Škrinjar izradio je izvješće o stanju javne rasvjete Grada Pregrade koje je bilo središnja tema prošle sjednice Gradskog vijeća. Zanimljivo, u raspravi su sudjelovali praktički samo vladajući. Analiza je obuhvatila pregled računa za održavanje javne rasvjete i računa za potrošenu električnu energiju te kompletan snimak sustava javne rasvjete na terenu (lokacije svjetiljki, broj i vrsta svjetiljki, zakupljene i instalirane snage, opće stanje).

– Navedenom analizom ustanovljeno je da ne postoji popis, nacrt, opis ili bilo koji tehnički podatak o lokacijama, broju, vrsti ili snazi svjetiljki; ne postoji plan održavanja javne rasvjete, radovi i obračuni izvedenih radova održavanja nisu u potpunosti bili popraćeni odgovarajućom dokumentacijom (građevinski dnevnik), niti je nadzor vršila stručna osoba (odnosi se to prije svega na radove za bivše HDZ-ove vlasti u Pregradi, op. a.). U razdoblju od analiziranih 6,5 godina zamijenjeno je 2393 žarulja (prosječno 368 godišnje) i 1820 prigušnica (prosječno 280 godišnje), za što je utrošeno 3085 radnih sati (prosječno 475 godišnje) i korištenje hidrauličke košare 1511 sati (prosječno 232 godišnje) – precizno je izvijestio inženjer Škrinjar i nastavio: – S obzirom na to da je prosječni životni vijek (deklariran od proizvođača) žarulje 4-5 godina, odnosno prigušnice 8-10 godina, očekivani prosječni broj za zamjenu u jednoj godini trebao bi biti otprilike 130 žarulja i 80 prigušnica. Dakle, zamijenjeno je otprilike tri puta više žarulja i prigušnica od očekivanog prosjeka. Ne postoji nikakav pisani trag o načinu zbrinjavanja elektroničkog otpada.

Škrinjar je kao koordinator projekta izrade snimke kompletnog sustava javne rasvjete utvrdio da je na području grada instalirano 666 svjetiljki ukupne snage 78,886 kW, a da se postavljanjem energetski učinkovite rasvjete i odgovarajućim održavanjem može na godinu uštedjeti i do 100.000 kuna u gradskom proračunu

Grad Pregrada je još 18. lipnja 2008. s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopio ugovor na 4,3 mil. kuna plus PDV i Fond je svojih 40 posto platio. Iako su svi poslovi trebali biti gotovi do svibnja 2009., do sredine 2013. bivša HDZ-ova vlast u Pregradi nije projekt uspjela završiti, a niti isfinancirati svojih 60 posto, na koje su se obvezali potpisivanjem ugovora. Stoga je Fond i zaprijetio raskidom ugovora, no sadašnja SDP-ova garnitura uspjela je aneksom ugovora prolongirati rok za završetak poslova do kraja 2016., a zato je Grad morao potpisati dvije bianco zadužnice kako bi osigurao još potrebnih milijun kuna – riječ je o još jednom kosturu koji je ispao iz HDZ-ovih ormara.

– Nakon provedenog projekta rezultat će biti potpuno obnovljena osnovna infrastruktura sustava javne rasvjete na području Grada Pregrade, što znači da će biti uklonjene sve zastarjele, energetski neučinkovite i opasne (živine) svjetiljke, te da će velik dio sustava biti rekonstruiran tako da zadovoljava osnovne tehničke i zakonski propisane uvjete (gustoća i intenzitet osvijetljenosti prometnica, nogostupa i pješačkih staza, smanjenje svjetlosnog zagađenja) te tako pridonijeti manjoj potrošnji (po svjetiljci) i smanjenju troškova održavanja – kazao je dogradonačelnik Ivan Škrinjar. Konkretno, samo na Trgu Gospe Kunagorske zamijenjene su sve žarulje (96 kom.) snage 150 W žaruljama snage 70 W, čime je ukupna snaga smanjena sa 14,4 kW na 6,72 kW (odnosno 53%) te je samo tu ostvarena financijska ušteda od 30.000 kuna. Ukupno je smanjena potrošnja el. energije za više od 20 posto na godinu, tj. gotovo 100.000 kuna, a održavanje je smanjeno za 50.000 kuna na godinu.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama