Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

06.12.2007. 21:45:27 [Pregrada] - Vedran Krog / www.zagorje.com

Humanitarna Downhill biciklistička utrka i rock party

Humanitarka za Darka

Foto: www.zagorje.com

Bolesni Darko Ruklić (u sredini)

Darko Ruklić danas bi bio bezbrižan sedamnaestogodišnjak da u travnju 2004. nije nezgodno pao na tjelesnom u školi i slomio ruku. Tada je pohađao sedmi razred osnovne škole u Gornjoj Stubici i nitko nije niti slutio da će mu život nametnuti teško breme bolesti. Prošao je rutinsku obradu u zabočkoj bolnici, gips, slikanje...

Pronašli su tada i manju cistu, no nitko se nije nadao da će ona uzrokovati mnogo veće probleme. Kad ruka nikako nije htjela zacijeliti, dječaka su poslali u Zagreb, u Klaićevu bolnicu. Zaključili su da ruka nije dobro namještena i ponovno su mu stavili langetu.

Nakon kratkog vremena ruka mu je ponovno slikana i otkriveno je da se radi o tumoru. Nisu znali koje je vrste, pa su dječaka hitno uputili u KBC Šalata.

Darko je hitno primljen u bolnicu i odmah je napravljena biopsija tkiva ruke. Za dva tjedna stiže šokantan nalaz. Dječaku je dijagnosticiran osteosarkom. Koštani tumor.

Nakon toga slijede mukotrpni ciklusi kemoterapija, i nakon kratkotrajnog poboljšanja tumor se ponovo vraća krajem 2006. godine. Darko je suočen sa najvećom tragedijom u svojem mladom životu. Amputirana mu je desna podlaktica. Zadnji, od nova četiri kemoterapijska ciklusa završio je samo nekoliko dana prije Uskrsa 2007. Uslijedile su nove kontrole i posjeti bolnicama. No, opaka je bolest ponovno pokazala svoje tamno lice. Tumor se vraća s prvim danima ljeta. U lipnju je dječaku dijagnosticiran aksilij, tzv. pazušna jama. Tumor se preselio na drugi dio tijela, na predio ispod pazuha.

Darko svakodnevno hoda na previjanja u Zagreb, nekad i dva puta dnevno. S ocem i majkom prevaljuje stotine kilometara puta do ozdravljenja. Gaze često premaču i noću, pa ga i majka mora previjati kod kuće. Pije različite vitamine za toliko željeni imunitet. Slijedi najmanje pet novih ciklusa kemoterapija. Novaca njegovi roditelji više nemaju. Majka ne radi, a otac Stjepan je od lipnja na bolovanju i prima 2.890 kuna.

U obitelji je i dvoje školaraca, Darkova mlađa braća, Zdravko (6) i Stjepan (9). Obiteljski automobil je dotrajao, a otac strepi da će jednog dana jednostavno stati.

Skupina mladih entuzijasta iz Pregrade odlučila se priključiti nizu humanitarnih akcija koje se u posljednje vrijeme organiziraju kako bi se pomoglo Darku. Tim povodom ovog se vikenda u Pregradi organizira "Humanitarna subota - downhill biciklistička utrka s Kunagore i Rock koncert". Svi skupljeni prilozi biti će donirani za Darka Ruklića.

Program:

DOWNHILL BICIKLISTIČKA UTRKA
s Kunagore (Pregrada), s centralnim događanjem pred crkvom

 9:00-16:00  Biciklistička utrka (s vrha Kunagore)

16:00-19:00  Egzibicijske vratolomije (na Trgu Gospe Kunagorske) i proglašenje pobjednika

19:00- ...  Party u restoraciji "Zagorac" (sviraju: RUFUSI, DELAY i STARE SOVE)  


Pomoći se može i uplatom sredstava na tekući račun Darkova oca Stjepana, otvoren u Zagrebačkoj banci: 2360000-3222521560. Mjesečni troškovi liječenja iznose gotovo deset tisuća kuna. Pomognimo skromnoj obitelji Ruklić iz gornjostubičke ulice Ljudevita Gaja 23 u njihovoj borbi.
Reklama