Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.10.2018. 12:01:14 - Zagorje International

Nadzorni odbor Niskogradnje traži smjenu direktora

Nadzorni odbor trgovačkog društva Niskogradnja d.o.o. za stambenu i komunalnu djelatnost iz Pregrade, na svojoj je redovnoj sjednici održanoj u ponedjeljak donio prijedlog Odluke o opozivu člana Uprave, direktora Zlatka Kantocija, te je zahtjev za davanjem suglasnosti na ovu Odluku upućen Gradu Pregradi, koji je osnivač trgovačkog društva Niskogradnje d.o.o.

Kako stoji u priopćenju Nadzornog odbora, trgovačko društvo Niskogradnja d.o.o. primilo je 11. listopada od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Zahtjev za mirno rješenje spora, kojim Republika Hrvatska zahtijeva od Niskogradnje d.o.o. isplatu naknade štete u iznosu 7.912.980,50 kuna, koja je nastala time što je Niskogradnja d.o.o., kao rudarski gospodarski subjekt, u razdoblju od 31. prosinca 2014. do 23. kolovoza 2017. godine, na eksploatacijskom polju Pregrada II, izvela eksploataciju mineralne sirovine tehničko građevnog kamena u količini 316.519,22 kubična metra izvan granice rudarskog projekta, odnosno, izvan granice dodijeljene koncesije, bez odobrenja za izvođenje rudarskih radova, odnosno, bez da je sklopila ugovor o koncesiji, što je suprotno odredbama Zakona o rudarstvu i Zakona o koncesijama. Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju Pregrada II Niskogradnja d.o.o je sklopila 4. srpnja 2018., s početnim stanjem rudarskih radova na dan 23. kolovoza 2017.

Umanjiti štetu

– Činjenice za ocjenu nastanka štete utvrđene su inspekcijskim nadzorom rudarskog inspektora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. S obzirom na to da direktor Niskogradnje d.o.o nije pravovremeno poduzeo radnje za donošenje odluke o davanju koncesije i sklapanje ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina za razdoblje od 31. prosinca 2014. do 23. kolovoza 2017. te je u tom razdoblju Niskogradnja d.o.o. obavljala protupravnu eksploataciju mineralne sirovine tehničko – građevnog kamena izvan granice dodijeljene koncesije, odnosno, bez koncesije, Nadzorni odbor je, nakon razmatranja rada direktora i utvrđenih propusta, na svojoj sjednici odlučio donijeti prijedlog Odluke o opozivu. Nadzorni odbor smatra da direktor nije ispunio svoju osnovnu ugovornu obvezu da funkciju direktora uopće obavlja u skladu s pravima i obvezama koje proizlaze iz Ugovora o radu, akata Niskogradnje d.o.o i zakonskih propisa za sve vrijeme trajanja ugovornog odnosa te je tako izravno povrijedio obvezu primjene pozornosti urednog i savjesnog gospodarstvenika u vođenju poslova navedenog trgovačkog društva. U narednom razdoblju Nadzorni odbor će se prvenstveno posvetiti razmatranju i poduzimanju radnji koje će umanjiti nastalu štetu trgovačkom društvu Niskogradnji d.o.o, a građane obavještavamo kako će Niskogradnja d.o.o. nastaviti pružanje svih komunalnih usluga prema građanima i sve svoje djelatnosti kao i do sada – stoji u priopćenju Nadzornog odbora.

Gradonačelnik podržao

O navedenom slučaju na svojoj se Facebook stranici oglasio i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

– Nadzorni odbor Niskogradnje donio je prijedlog odluke o opozivu s mjesta direktora te je na navedenu odluku zatražio suglasnost pregradskog Gradskog vijeća. Navedeni iznos smatramo prevelikim i neopravdanim bez obzira na učinjene propuste te ćemo poduzeti sve mjere da se iznos u sudskom postupku smanji. No moramo biti transparentni i u pogledu propusta koji su učinjeni, stoga podržavam prijedlog odluke Nadzornog odbora kao pokazatelj da se treba snositi odgovornost za postupke (ne)činjenja na odgovornim pozicijama u javnom sektoru – zaključuje gradonačelnik Vešligaj.

 

Reklama