Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

01.12.2008. 22:34:04 - Zdravko Bedeniković

Udruga WirelessSopot

Bežična računalna mreža WirelessSopot jedan je od pionira wirelessa u Krapinsko-zagorskoj županiji. Naime WirelessSopot je druga po redu formirana udruga i izgrađena mreža u našoj županiji.

Sama udruga formirana je na osnivačkoj skupštini 5.3.2005. godine, a nakon što su prikupljena financijska sredstva za nabavu opreme, mreža je profunkcionirala negdje početkom ljeta iste godine. Udruga trenutno broji 16 članova, od toga 14 iz Sopota, jedan iz Pavlovca i jedan iz Pregrade.

Sama "konstrukcija" mreže je vrlo jednostavna i sastoji se od jednog AP-a koji je zajedno s antenom (omnica ) postavljen na krov crkve. Uz AP instalirano je računalo-server na kome se "vrte" neki mrežni programi (Ventrilo, DC++...), a također postoji određena količina pohranjenih podataka koje korisnici mogu "skinuti".

Korisnici na svojoj strani koriste neke od jeftinijih kartica i kantene iz domaće proizvodnje. Zanimljivo je da je uz ovakvu opremu uspostavljena veza s jednim korisnikom u Pavlovcu. Ostali korisnici raspoređeni su unutar kruga radijusa cca 300 m.

Najčešće aktivnosti koje se odvijaju preko mreže su razmjena podataka, mrežno igranje i chat. Također je napravljeno vrlo uspješno testiranje video prijenosa u realnom vremenu (live streaming).

Od softvera za nabrojene aktivnosti najčešće se koriste DC++ za razmjenu podataka, Ventrilo za glasovnu komunikaciju, Exodus za chat itd. Testiranje video prijenosa u realnom vremenu napravljeno je uz pomoć obične video kamere sa USB priključkom. Na strani korisnika - emitera korišten je Windows Media Encoder, a korisnici na prijemu najjednostavnije mogu prijenos pratiti s Windows Media Playerom.

U posljednje vrijeme ozbiljno se razmišlja o povezivanju sa susjednom mrežom PrWi iz Pregrade. Uz manju preinaku hardvera, postavljanjem računala umjesto AP-ova, i montiranjem novih antena (sektor antene) u prvom momentu bi se u velikoj mjeri poboljšala kvaliteta signala na našem području, a tada bi preko jedne vezne točke (najvjerojatnije na "Tuđinatvom bregu") povezali te dvije mreže.

U međuvremenu pojavili su se interesi da se napravi i daljnje povezivanje sa Krapinskim Toplicama, no prvo će trebati odraditi povezivanje s Pregradom.

Kako Udruga promiče najmoderniju tehnologiju kojom se mogu povezivati korisnici računala na nekom području, željeli smo time pokazati kako je i u manjim sredinama moguće pratiti trendove i kako život u ovakvim sredinama ne mora biti hendikep, već privilegij. U današnje vrijeme važno je mladima pokazati da život na području našega Grada ne mora bit manje kvalitetan nego u nekoj većoj sredini.

Vjerujemo da će porastom broja računala u našim sredinama porasti i interes za uključivanje u "wireless svijet" i time cijelu priču napraviti još zanimljivijom.

 

Arhiva

Reklama