Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.10.2015. 20:45:19 - Jelena Jazbec

Sveti Mihael, Gabriel i Rafael - proštenje u Sopotu

U ponedjeljak, 29. rujna, svečanim misnim slavljem u kapeli u Sopotu proslavljen je blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. S obzirom na činjenicu kako je sopotska kapela posvećena upravo svetom Mihaelu, taj je arkanđeo zaštitnik ovog malog mjesta, a svetkovina triju arkanđela vrlo je važan dan za sve njegove mještane.

Kapela sv. Mihaela u Sopotu pripada vrsti kapela koje imaju izgled građevina iz 17. stoljeća, ali postoji mogućnost da su neki njihovi dijelovi još starijeg podrijetla. Glavni oltar sv. Mihaela arkanđela pripada razdoblju ranog baroka. I arhitektura i kipovi su iz posljednje četvrtine 17. stoljeća. S lijeve strane nalazi se šareno obojeni oltar sa slikom Pieta, a s desne strane oltar sv. Pavla. Oba oltara potječu iz vremena oko 1664. godine.

Obraćenje sv. Pavla u siječnju te svetkovina triju arkanđela u rujnu iznimno su važni Sopotljancima koji se tada, uz stanovnike susjednih mjesta, na misnom slavlju okupljaju u ponešto većem broju. Ovogodišnje proštenje na brojne je načine zasjalo novim sjajem i tako razveselilo srca mještana, ponosnih na svoj kraj i vjernih svome anđelu Mihaelu. Svečano je misno slavlje započelo u predvečerje, a predvodio ga je fra Gordan Propadalo iz Klanjca. U svojoj je propovijedi istaknuo važnost anđela u životu svakog čovjeka, naglasivši njihovu ulogu kao zaštitnika poslanih izravno od Boga. Suvremeni život stavlja nas pred brojne izazove i kušnje i to je ono na što je ljudski rod osuđen od samog postanka svijeta, kada je đavao uspio zavesti Adama i Evu i njihovu dušu nepovratno raniti grijehom. No, iskrena i nepokolebljiva vjera u Boga ono je što čovjeka spašava od duhovnog propadanja, istaknuo je fra Gordan, a koračanje stazom dobra uvijek je praćeno nebeskom zaštitom naših anđela. Podsjetio je i na značenje imena Mihael, što u prijevodu s hebrejskog znači "tko je kao Bog". Upravo to odaje veličinu koju sv. Mihael nosi u službi Crkve, kao borac koji nam pomaže u borbi protiv zla u sebi i izvan sebe, kao molitelj koji nas zagovara i naše molitve prinosi Bogu te kao pratilac koji nas prati na svim našim životnim putevima.

Svetu misu pjevanjem je uveličao zbor mladih "Kyrie" iz Pregrade, a svojim zvucima ovaj veliki dan uljepšala je i vinagorska limena glazba, koja je nastupala prije i po završetku svete mise. Vjernici su su nakon završetka euharistijskog slavlja zadržali u zajedništvu, uz hranu i piće koje su pripremili i darovali stanovnici Sopota i okolnih mjesta.

 


KAPELA SVETOG MIHAJLA VU SOPOTU FARE VINAGORSKE

Draga je, poleg starine

Svetog Mihajla kapela

Ze dobrih se starih cajtih

Na mali breg uspela

 

I tornek čist po starinski

I korek, kak stara najža,

Kak cela cirkve nutrina

Priznavale: "stara je hiža!"

 

Orgule – Bog zna od kada!

Na "cuge dižeju meha."

Tak delali i naši stari,

I zato ni vredno smeha.

 

Vu tremi horvatskim bojama

Pisani jesu oltari,

Kak licitarski da jesu

Tak živo zglediju šari.

 

Mihal ze sredneg oltara

Človečje dušice važe.

(Čuvajte dušice vaše,

Da vaga dobro pokaže!)

 

Baš, stega, lepo, intimno

Drago v tej cirkvi jeje,

Kad čista seljačka duša

Tak si zamislila je.

 

Z drevih se okol kapele

Vuz vetrek lišče spomina:

"Čuvali bumo kapelu"

Ješče na puno godina.

 

I stim bi popevku završil

Al novi zacinkal zvonec:

Kapela puno bu drakša

Gda hiže jenput bu konec!

 

Sopot, na Mihalovo 1936.

RUDOLF DEVIDE

 

 

Reklama