Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

09.05.2018. 08:17:36 - Davor Rogina, HPD Kunagora

Planinarski dom na Kunagori proslavio 65. obljetnicu

Na Praznik rada 1953. godine svečano je otvoren Planinarski dom na Kunagori. Povodom ove obljetnice Hrvatsko planinarsko društvo Kunagora održalo je svečanu sjednica na kojoj je obilježena 65. godišnjica planinarskog doma, a jedanaestero članova dodijeljen je brončani znak Hrvatskog planinarskog saveza za doprinos u razvoju planinarstva. Planinarima je priznanja uručio predsjednik društva Darko Krušlin u ime Vladimira Novaka, predsjednika izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza te im prenio njegove čestitke. Nagrađenima, ali i cijelom društvu, na održavanju doma i doprinosu koji ulažu u rad za zajednicu, čestitao je gradonačelnik Marko Vešligaj, a čestitkama su se pridružili i njegova zamjenica Gordana Križanec Ružić i predsjednik Lovačke udruge Kuna Pregrada Berislav Sekušak.

Kroz kraću foto-video prezentaciju i izložbu starih fotografija prikazana je izgradnja doma na Kunagori, obilježavanje značajnijih datum u povijesti društva te aktivnosti udruga koje su vezane uz dom i Kunagoru, kao što su planinarenje, lovstvo, rekreacijske aktivnosti, brdski biciklizam i paraglajding.

Planinari ga vole zvati planinarskim domom, a lovci svojim lovačkim domom, no za istaknuti je da je ovo od početaka zajednički planinarsko – lovački, odnosno lovačko –planinarski dom na Kunagori. Počeci organiziranog planinarstva u Pregradi sežu u 1950. godinu kada je službeno osnovano planinarsko društvo u Pregradi. S obzirom da je postojala želja da ovaj kutić Hrvatskog zagorja posjete planinari iz drugih krajeva Lijepe naše, nekolicina tada utjecajnih i društveno aktivnih ljudi u Pregradi, koji su bili članovi lovačkog društva Kuna (osnovanog u rujnu 1945. godine), odlučilo je izgraditi i svoj lovački dom

Prema zapisima iz arhiva društva, prva odabrana lokacija bila je predviđena u blizini Kostelgrada gdje su se vršili pripremni radovi na planiranju terena. No, od te ideje se odustalo te je odabrana nova lokacija na južnoj padini Kunagore, na proplanku u čijoj se blizini nalazila voda i ostaci stare crkve koji su korišteni za gradnju temelja. Tako je već 1951. godine na jugoistočnom dijelu Kunagore, ispod vrha zvanog Japica, a iznad Pregrade, kraj temelja prasvetišta Gospe Kunagorske započeta gradnja zajedničkog doma.

U izgradnji doma sudjelovali su mještani, učenici pregradske sedmoljetke i štićenici odgojnog doma za mušku djecu iz Bežanca, članovi planinarskog, lovačkog i vatrogasnog društva uz pomoć radnih organizacija ovog kraja. U to vrijeme prema planinarskom domu nije bilo izgrađene prometnice, tako da je većina građevinskog materijala rukom prenošena stazom iz Pregrade. Dom je svečano otvoren 1. svibnja 1953. godine na radost svih mještana, posebno planinara, lovaca i svih ljubitelja prirode kojima je pružao ugodan kutak za odmor i druženje sve do današnjih dana. 

Dom je prizemnica s kuhinjom i blagovaonicom, ispred kojih se nalazi natkrivena terasa s pogledom na grad Pregradu i dolinu Kosteljine. U potkrovlju su dvije spavaone sa skupnim ležajevima, za 20-ak osoba. Dom je elektrificiran i opskrbljen tekućom vodom, a 2013. godine je otvoren novi sanitarni čvor. Hrvatski planinarski savez dom je svrstao u kategoriju planinarskih kuća. Otvoren je za planinare i izletnike svake prve nedjelje u mjesecu, a često je, osim planinarima i lovcima, u funkciji pregradskim udrugama i građanima u svrhu rekreacije. Od 2015. godine, na inicijativu tvrtke Ultima d.o.o., na domu je postavljena kamera, tako da svi koji žele, putem weba pregrada.uzivo.hr, mogu vidjeti Pregradu iz ptičje perspektive s Kunagore.

Reklama