Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

29.09.2018. 18:57:51 - Slavica Reiner

Kulturna baština

Pregradska narodna nošnja

Naša Slavica Reiner pripremila je opsežan tekst o pregradskoj narodnoj nošnji. Tekst je pripreman kroz duži pereod u svrhu zaštite narodne nošnje pregradskog kraja kao nematerijalnog kulturnog dobra, a završen je taman pred ovogodišnje Branje grojzdja.

Povodom objavljivanja ovog teksta, Slavica nam je napisala nekoliko uvodnih rečenica...

Tekst koji je pred vama napisala sam ja, Slavica Reiner. Pri tome se obračam prvenstveno cama, mojim Zagorkama i Zagorcima, ali i svima koji ste zainteresirani želite imati ovu lijepu, ali jesnostavnu zagorsku nošnju.
Istraživanje je trajalo godinama, rasvjetljavalo se dio po dio... Po cijelij okolici Pregrade sam pronalazila dijelove naše svećane odjeće od kraja koja se nosila početkom 19. i početkom 20. stoljeća. Želja mi je bila da se sačuva sa svim detaljima, na ponos našim bakama, a i da s ih mi s ponosom nosimo te tako taj dio zagorske ljepote prenosimo mladim generacijama.

Pri pisanju ovog teksta obraćam prvenstveno vama, mojim Zagorkama i Zagorcima, ali i svima koji ste zainteresirani želite imati ovu lijepu, ali jednostavnu zagorsku nošnju.

Istraživanje je trajalo godinama, rasvjetljavalo se dio po dio... Po cijeloj okolici Pregrade sam pronalazila dijelove naše svećane odjeće, koja se nosila kraj 19. i početkom 20. stoljeća.

Želja mi je bila da se sačuva sa svim detaljima, na ponos našim bakama, a i da ih mi s ponosom nosimo te tako taj dio zagorske ljepote prenosimo mlađi

Za sve nejasnoće i pomoć uvijek mi se možete obratiti...

 

Tekst se može pročitati na sljedećem linku:
https://docs.google.com/document/d/1W2QbnyvgF97h-C451T6LePRvxY14WP81gpa4Bu37i1g

 


Arhiva kolumni

Reklama