Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

15.10.2012. 18:52:16 - Grad Pregrada

Revija zagorskih narodnih nošnji u knjižnici

Narodna nošnja na ovogodišnjem Branju grojzdja

Gradska knjižnica Pregrada i Plesni studio DIV pozivaju vas 20. listopada 2012. u 18 sati u Gradsku knjižnicu Pregrada na usporednu modnu reviju zagorskih narodnih nošnji i moderne odjeće pod nazivom Nešto staro, nešto novo. Stručni suradnici u ovom programu su gđa. Slavica Reiner, koja već duže vrijeme proučava i šiva narodne nošnje i koja je zajedno s KUD-om grada Pregrade poslala zahtjev za priznavanje svečane narodne nošnje kao kulturnog nacionalnog nematerijalnog dobra te ing. tekstila Valentina Hršak, vlasnica modnog salona u Pregradi, koja je dizajnerica, modelarica i krojačica.

Manekeni koji će "nositi" nošnje su članovi KUD-a grada Pregrade i pregrađani koji će pokazati nošnje koje su u njihovom vlasništvu. Pregradski učenici i studenti "nosit" će modele Valentine Hršak, a djeca iz Plesnog studija DIV bit  će u odjeći Trgovine IVA iz Pregrade.

Ova je revija prvi dio programa Nešto staro, nešto novo. Drugi dio, tj. Sajam usporednih starih i novih uporabnih predmeta, bit će organiziran početkom prosinca 2012. godine. Ovaj je program dio aktivnosti Gradske knjižnice Pregrada koja se, kroz suradnju mnogih sudionika različitih generacija, priključuje obilježavanju mjeseca hrvatske knjige, a čija je središnja tema ove godine posvećena Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

 

Vezani članci:

Reklama