Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.11.2012. 22:02:30 - Elizabeta Papeš

"Nešto staro, nešto novo"

Foto: Elizabeta Papeš

U Gradskoj knjižnici Pregrada 20. listopada 2012., u suradnji Gradske knjižnice Pregrada i Plesnog studija DIV te uz sufinanciranje Krapinsko-zagorske županije, održana je modna revije zagorskih nošnji i moderne odjeće što je prvi dio programa "Nešto staro, nešto novo".

Zahvaljujući stručnim suradnicama, koje su svojim doprinosom uveličale ovu prigodu, Pregrađani su saznali raznovrsne detalje o zagorskim nošnjama te su uživali u kolekciji odjeće za svaki dan, večernjih toaleta i vjenčanica.

Gospođa Slavica Reiner, čija je velika strast sakupljanje i proučavanje starih nošnja koje bivaju zaboravljene na tavanima, održala je kratko predavanje u kojem je objasnila od kojih se dijelova sastoji tradicionalna nošnja te je posebno naglasila žensku pregaču i muški prsluk koji su zasigurno najstariji komadi odjeće predstavljeni tom prigodom.
Također, članovi Kulturno umjetničkog društvo Pregrada su svoje nošnje, od kojih su neke ručno sami sašili, pokazali na sebi svojstven način – plesom i pjesmom.

Nakon  što su u prvom dijelu revije predstavljeni stariji komadi odjeće, djevojčice i dječaci, članovi plesne skupine DIV (koji su bili odjeveni u odjeću iz Trgovine IVA iz Pregrade), održali su plesne nastupe s kojima su posebno obradovali sve prisutne.

U drugom dijelu je dio svojih dizajnerskih komada predstavila i domaća  ing. tekstila Valentina Hršak koja je ujedno i vlasnica modnog salona u Pregradi. Osim dnevnih kombinacija  (u kojima su predstavljene između ostalog casual kombinacije u kojima je naglasak bio na ležernosti, poslovne koje su se isticale oštrim linijama i sportskim koje su bile bazirane na udobnosti), Valentina Hršak predstavila večernje haljine, ali i vjenčanice koje su odisale elegantnošću i gracioznošću.
Voditelj cijelog programa je bio Ivan Pogačić, dok je Martin Golubić bio zadužen za razglas.

Drugi dio programa projetka pod nazivom "Sajam usprednih starih i novih uporabnih predmeta" bit će organiziran početkom prosinca 2012. godine.

Reklama