Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

03.05.2021. 21:24:55 - Tajana Broz

Sad je bitno

IGRA ZA CIJELU OBITELJ: Besplatni vrtić

Opaska autorice: Ne sudjelujem u aktualnim lokalnim izborima kao kandidatkinja i snažno podržavam kvalitetnu vrtićku infrastrukturu te smanjenje roditeljske participacije u cijeni smatrajući Dječji vrtić Naša radost najvažnijom gradskom institucijom. Uz to imam tu čast da sam predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Naša radost već 8 godina, a u tom periodu davanja iz gradskog proračuna za vrtić su se udvostručila, u vrtić su došla sredstva iz EU fondova, nabavljena je oprema i izvedene su manje, ali i veće rekonstrukcije te je u tijeku njegova druga dogradnja. U 8 godina niti jedno dijete dva zaposlena roditelja nije ostalo neupisano, a osigurani su i uvjeti za integraciju djece s teškoćama u razvoju te radionice za djecu koja ne pohađaju redovan program. Stoga, neskromno mislim da znam o čemu pričam iz financijsko-upravljačke perspektive. Nikada neću uspjeti dovoljno znati o programskim i odgojno-obrazovnim procesima koje provodi vrtićki odgajateljski tim na čelu s ravnateljicom jer to je za jednu običnu politologinju čisti SF, te za taj rad imam samo osjećaj beskrajnog divljenja.

IGRA ZA CIJELU OBITELJ: Besplatni vrtić

Besplatni vrtić ili točnije vrtić u kojem roditelji neće participirati u cijeni odnosno u podmirivanju troškova, u gradu Pregradi konkretno košta cca 1.300.000,00 HRK godišnje sa zadržavanjem postojećeg standarda. Perspektive radi, to je oko 8% ukupnih prihoda od poreza i prireza na dohodak koji plaćaju svi zaposleni građani i građanke Pregrade s plaćom većom od 4.000,00 HRK. Dakle, toliko treba uložiti bez kune dodatnog ulaganja u zgradu, radnike/ce i djecu (a to je posve nerealno, no, pošto je ovo igra, hajmo se praviti da je to taj iznos).

 

PRAVILA IGRE:

1. Ne postoje EU fondovi za održavanje komunalne infrastrukture. Samo i isključivo za rekonstrukciju i izgradnju pri čemu prosječno godišnje možete proći na 1 do 2 natječaja što znači 1 do 2 dionice nerazvrstanih cesta ili nove javne rasvjete. I to ako i možda, kako su vam bogovi Vlade RH naklonjeni. Isto vrijedi i za projekte druge infrastrukture - dječja igrališta, sportska igrališta, kulturne ustanove i slično. Pri čemu u najvećem broju slučajeva je potrebno te projekte rekonstrukcije i izgradnje SUFINANCIRATI i onda kada dobijete sredstva od nekog ministarstva ili županije ili čak oboje ako ste baš jako sretni te godine.

2. Ne postoje EU fondovi za zakonski standard socijalne skrbi kao ni za financiranje redovne djelatnosti sporta ili vatrogastva ili civilne zaštite ili Crvenog križa ili stipendije. Kroz EU fondove možete financirati kratkoročne usluge, npr. trenutno se financira prijevoz za starije osobe kroz pojekt Veselo, veselo seniori ili usluge u kući kroz projekt Zaželi. Kada nema projekata, a nema ih uvijek jer se ne raspisuju, nema niti usluge (osim ako se ista ne financira iz gradskog proračuna, a trebala bi ako se mene pita).

3. Branje grojzdja i slične turističke i druge manifestacije barem je dijelom potrebno financirati iz proračuna ako ih želimo (mada postoje sponzori i neki dodatni izvori financiranja, no to nisu EU fondovi).

4. Grad Pregrada mora sufinancirati EU projekte. Stope financiranja su različite, npr. u okviru Programa ruralnog razvoja za našu skupinu razvijenosti iznose 10% i to je ako vam u nabavi ne podivljaju cijene radova pa na kraju sufinancirate puno više - samo pitajte sve koji su gradili vrtiće zadnjih dvije godine. Potrebno je platiti i natječajnu dokumentaciju za projekte i za to u pravilu ne postoje alternativni fondovi iako ima slučajeva kada se otvore i neki dodatni izvori financiranja. Dakle, da biste se prijavili na EU fondove morate imati izrađenu dokumentaciju, a istu je potrebno platiti iz proračuna. 

5. Vezano uz točku 4 morate imati ljudske kapacitete za pripremu i provedbu projekata iz EU fondova (koordinirati izradu projekata, pripremati dokumentaciju, rješavati imovinsko-pravne odnose, provoditi nabavu, izvještavati i sve što ide uz to). Ili pripremu i provedbu možete outsourcati što u principu nije nimalo jeftinije, samo "lovcima na uhljebe" promakne otjecanje love u privatne firme. Tako da rezanje ionako male gradske uprave ne bih preporučila onima koji misle nadoknađivati rupu u proračunu kroz EU fondove i projekte, ali ako ste kockarski raspoloženi, samo naprijed.

 

Love uvijek ima i sve je stvar prioriteta, u tome ću se apsolutno složiti sa svim kandidatima i kandidatkinjama. Putem ove aplikacije https://pregrada-mojproracun-2021.curiouscat.hr/moj_proracun možete pogledati što biste smanjili kako biste namaknuli 1.300.000,00 HRK za besplatne vrtiće. Pri čemu ima kvaka 22. Rezanje postojećih rashoda vam mora osigurati da ne izgubite sljedeće izbore! I mora biti održivo jer to nije rezanje za jednu godinu već dugoročno. Naravno, postoji joker, a taj je politika Vlade RH u kojoj ista planira dodatno financirati vrtićke usluge te možda i preuzeti predškolski odgoj i obrazovanje na svoja nejaka pleća. Taj joker mogu koristiti samo kandidati/kinje i članovi/ce Hrvatske demokratske zajednice jer nitko drugi ne zna da taj joker postoji obzirom da ne postoji javno objavljena politika Vlade RH koja bi išla u tom smjeru. No, joker ima cijenu, a ta je da onda nećete moći reći svom vrtiću: moraš upisati svu djecu, moraš upisivati djecu cijele godine, moraš za troje djece imati popodnevnu smjenu ili moraš preko noći sve preokrenuti na glavu i osigurati dislociranu vrtićku grupu. Tako da budite oprezni sa jokerom.

Pobjednik/ca igre je onaj/oni koji osigura 1.300.000,00 HRK navodeći eksplicitno stavke koje smanjuje i pritom ne ugrozi komunalni i socijalni standard. Za nagradu dobiva glas autorice ovog teksta na izborima.

 

Sretno!

P.S. Ja znam gdje bih rezala, doduše, ne za besplatne vrtiće već za plaćanje prema imovinskom cenzusu, ali ne bih dobila niti jedne izbore nikad tako da ispadam iz igre.

Arhiva kolumni

Reklama