Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

26.12.2010. 21:49:21 [Zagreb] - Marko Rakar Vidi.hr

Kako je važnost pregrada.info portala prepoznata i izvan granica našeg grada

Ima li hrvatski internet budućnost?

Naravno da ima. I ne samo da mu je budućnost garantirana nego će on imati sve veću i veću važnost u godinama koje dolaze.

Prije nekoliko mjeseci pojavila se teza koja je lansirana kroz časopis Wired gdje se Chris Andersson zapitao je li web mrtav? Cijela priča svela se na jednu poprilično krivu interpretaciju grafikona koji pokazuje količinu i strukturu internet prometa koji prolazi kroz routere internet providera. I doista, ako gledate taj grafikon čini se kako udio web prometa doista pada u posljednjih nekolikog godina. No, ako umjesto relativnog udjela promatramo količinu prometa, tada je jasno da http i dalje nezaustavljivo raste. A ako ove ostale promete stavimo u perspektivu - web je življi nego ikada, samo što umjesto statičnog teksta sve više i više kroz internet šaljemo ogromne količine interaktivnog sadržaja, pa kako slika vrijedi više od tisući riječi onda je jasno da i primjerice video zauzima neusporedivo veći dio bandwidtha.

Nije stoga čudno da su me urednici VIDija zamolili da napišem ovu kolumnu na temu ima li hrvatski internet budućnost. Naravno da ima i ne samo da mu je budućnost garantirana nego će on imati sve veću veću važnost u godinama koje dolaze. Internet je danas za mnoge od nas, a praktički za sve one mlađe od 35 godina postao primarno mjesto za prikupljanje informacija i vijesti. U anketama hrvatski građani su se nedavno po prvi puta izjasnili kako bi radije ostali bez TV-a nego bez interneta, no čak i kada razgovaramo o TV-u, korisnici triple play usluge u Hrvatskoj se danas broje već u stotinama tisuća i makar je slika i dalje na TV uređaju, ta slika lokalnog TV programa je do Vas stigla putem interneta. Internet je možda svijet pretvorio u globalno selo, no i sela imaju svoje zaseoke i ako potražite malo po hrvatskom internetu lokalne portale, vidjeti ćete desetine i stotine manjih web stranica, iznimno živih foruma i malenih medijskih kuća koje se specijalizirano bave svojom lokalnom sredinom.

Pogledajte primjerice kaportal.hr, parentium.com ili pregrada.info. Kao i sve druge medije i njih pogađa ekonomska kriza, no oni se bave lokalnim temama, tamo su gdje nema nikog drugog, objavljuju informaciju prije ostalih i objavljuju informacije koji sasvim sigurno nijedan svjetski ali ni nacionalni medij neće objaviti - ali to su informacije koje su nekim ljudima iznimno važne i relevantne. Ako bih se morao kladiti tko će preživjeti duže vrijeme, svoje novce stavio bih na lokalne portale.

Blogovi i forumi su dobrim dijelom preseljeni na Facebook i Twitter. Facebook ima impresivnih milijun i 200 tisuća korisnika koji su kao zemlju iz koje dolaze napisali Hrvatska. Nije li to sjajna brojka? Facebook korisničko sučelje u cijelosti je prevedeno na hrvatski jezik. Nije li ta brojka od milijun i nešto registriranih korisnika sasvim uočljiva i mjerljiva oaza Hrvatske na internetu? Vjerujem da jest. Pogledajte twitter; desetak tisuća registriranih korisnika iz Hrvatske, ali iznimno glasnih desetak tisuća koji u svega 140 znakova u realnom vremenu dijele informacije i diskutiraju o svemu od politike i ekonomije do toga kako i gdje će se naći slijedeći puta. Zahvaljujući internetu rekao bih da je Hrvatska veća nego ikad jer velikom lakoćom i zapanjujućom učinkovitošću možemo komunicirati s novim ili davno izgubljenim prijateljima, dalekim rođacima, tražiti poslovne partnere, pronaći traženi rezervni dio za perilicu na oglasniku ili napraviti nešto iznimno lokalno - zaljubiti se. Internet je po svojoj prirodi globalan jer spaja najudaljenije dijelove planete, no po svome duhu internet je iznimno lokalan i vjerujem da postoji više nego dovoljno dokaza da je to baš tako. Ima li hrvatski internet šansu? Kako smiješno pitanje!

 


Autor: Marko Rakar  

  • komunikacijski savjetnik
  • član Upravnog odbora Međunarodnog udruženja političkih savjetnika (Board of Directors, The International Association of Political Consultants – IAPC), 
  • dobitnik The 2009 e-Democracy Awards - svjetske nagrade koju dodjeljuje world eDemocracy za postignuća u sferi utjecaja na političke promjene kroz upotrebu interneta.


 

Arhiva kolumni

Reklama