Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.04.2019. 09:06:31 - Grad Pregrada

Započeo program Proljeće u Pregradi

Susretima i razgovorima o nekadašnjim uskršnjim običajima održanima u utorak 2. travnja 2019. u Galeriji Muzeja grada Pregrade započelo je još jedno Proljeće u Pregradi. Program je to koji objedinjuje manifestaciju Kostelska Uskrsna pištola, Dan grada Pregrade te druga događanja koja se organiziraju u travnju i svibnju. Tako se u petak u OŠ Janka Leskovara održava Večer znanosti. Radi se o zabavnom i edukativnom projektu, kojim se nastoji popularizirati znanost i potaknuti učenike i sve zainteresirane na istraživanje svijeta koji nas okružuje.

Sljedeći tjedan slijede nam Dani glazbe u organizaciji Glazbene škole Pregrada koji će trajati od 8 do 12. travnja, a priprema se serija radionica, gostovanja i koncerata te 2. Školsko natjecanje učenika. Već sljedeće subote pozivamo vas da odvojite jedan dan za čisti okoliš te sudjelujete u volonterskoj akciji "Zelena čistka" čišćenja korita Kosteljine od mosta kod starog OKI-a do Područne škole u Kostelu.

Na Veliku subotu otvara se manifestacija Kostelska Uskrsna pištola. Nakon mimohoda kroz Krapinu i prijavka krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru, koje će se zbivati u jutarnjim satima, manifestacija će se svečano otvoriti na zidinama Kostelgrada u 14 sati. Po otvorenju Udruga kostelskih žena priprema izložbu fotografija "Kostel od 1940. do 1980. – sjećanje na vlč. Josipa Rukelja", uz degustaciju tradicionalnih uskrsnih kolača, a zabavni program na igralištu škole pripremaju KUD Pregrada i "Barajt band". Osim u Kostelu, uskrsne svečanosti trajat će i u Stipernici tijekom cijelog poslijepodneva. Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti "Jutarnjicu" u 6 sati. Potom se od 16 sati u Kostelu slavi misa Večernjica uz centralni događaj streljanja iz pištola kuburaša iz okolnih mjesta i povijesnih postrojbi Republike Hrvatske. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

Povodom Noći knjige, koja se održava u utorak 23. travnja, Gradska knjižnica priprema radionicu za djecu predškolskog uzrasta "Ti i ja zajedno" te program za učenike od 5. do 8. razreda "Escape room". U večernjim satima u knjižnicu stiže Triko Cirkus Teatar s interaktivnom predstavom za djecu "Vita i zmaj", a u DV Naša radost održavaju se radionice na temu ekologije. Već idućeg dana pregradski dječji vrtić ima Dan otvorenih vrata uz pričaonicu "Kaj se jelo vu zagorkoj hiži na Vuzem", likovne radionice te karaoke za najmlađe, a u večernjim satima u Galeriji Muzeja otvara se izložba radova akademskog slikara Tihomira Lončara. U četvrtak 25. travnja na igralištu Dječjeg vrtića odigrat će se humanitarna nogometna utakmica djece i odraslih, dok je petak 26. travnja rezerviran za "Mlade u centru" i završnu konferenciju na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog projekta financiranog iz Erasmus + programa.

Istog dana otvara se Šator dobre zabave na Trgu Gospe Kunagorske, čime započinje proslava Dana grada Pregrade. U petak 26. travnja nastupaju Crni ribar i Atomsko sklonište, dok u subotu dolaze popularni Mejaši. Dan Grada na Bijelu nedjelju tradicionalno će započeti svetom misom, poslije koje slijedi mimohod povijesnih postrojbi RH i branitelja ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, priprema se druženje s građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske. Po završetku prijepodnevnih događanja u Pregradi, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvara manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola" svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati.

Krajem travnja i početkom svibnja družimo se na Kunagori jer Udruga umirovljenika organizira turnir u beli, a već tradicionalno 1. svibnja Praznik rada obilježava se planinarskom šetnjom i podjelom graha. Također, proslava sv. Josipa Radnika obilježit će se i na Vinagori, Valentinovu i Stipernici.

I ove godine u Pregradu stiže GFUK i to s predstavom "Metoda za brak", a u nedjelju 5. svibnja otvara se sportsko igralište u Cigrovcu. Osim toga, Muzej grada Pregrade u svibnju priprema edukativnu muzejsku akciju na temu prehrane, a također će nas posjetiti pijanistica Mia Elezović koja će nas počastiti klavirskim koncertom. Na Trgu Gospe Kunagorske u subotu 11. svibnja održat će se "Festivalčić" u organizaciji OŠ Janka Leskovara, a program Proljeća u Pregradi završava obilježavanjem Međunarodnog dana muzeja u Muzeju grada Pregrade.

Pridružite nam se i ovog proljeća u Pregradi.

 

Reklama