Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.05.2016. 11:58:39 - Grad Pregrada

"Proljeće u Pregradi" završilo proslavom 1. svibnja na Kunagori i Vinagori

Program "Proljeća u Pregradi" održan je treću godinu zaredom, trajao je punih 37 dana te se sastojao od bogatog i raznolikog programa. Dan Grada uzdignut je na novu kulturnu i zabavom popraćenu razinu kakvu grad i zaslužuje, a razne gradske udruge pokazale su se kao izvrsni i iznimno vrijedni organizatori programa.

Program "Proljeće u Pregradi" započeo je tradicionalnom manifestacijom "Kostelska Uskrsna pištola" koja u izvornom obliku traje već gotovo petsto godina. Manifestacija je otvorena na Veliku Subotu, 26. ožujka na igralištu Područne škole Kostel. Program su uveličali sastav Vinski brati te Dino i Karla Miklaužić, a osim pucnjave iz pištola mogla se razgledati izložba "Uskrsni stol od tijesta" u prostorijama Područne škole Kostel, Udruge kostelskih žena te degustrirati uskrsne slastice. Na Uskrsni ponedjeljak događanja su se nakratko iz Kostela preselila na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine održalo cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca u organizaciji Vinagorske kubure.

Vikend kasnije, u proslavu Dana Grada uveli su nas 1. travnja KUD Pregrada i njihovi gosti tradicionalnim koncertom za Dan Grada s posebnom svrhom – završetak Crowdfunding kampanje za dječji vrtić "Naša radost" kojom je uspješno prikupljeno 97.032,00 kuna za energetsku obnovu zgrade vrtića uz ostvarenje uspješnosti projekta od 121 posto. Te večeri na gradskom trgu otvoren je i Šator dobre zabave, gdje su u petak nastupili Pirati i grupa Kingsi, u subotu Daddy Cool Band i tribute Balaševiću Neki novi klinci, a u nedjelju Optimisti Zagorja. U subotu, 2. travnja na igrališta NK Pregrada snage su odmjerili reprezentacija hrvatskih gradonačelnika i veterani NK Pregrade, gdje su ipak, zahvaljujući iskustvu, slavili veterani. Sam Dan Grada, na Bijelu nedjelju, tradicionalno je započeo svetom misom, nakon koje je uslijedio veliki defile povijesnih postrojbi ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Svečanom mimohodu su nazočile postrojbe iz Kostela, Vinkovaca, Požege, Križevaca, Karlovca, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada te gradska kuburaška društva. Nakon protokola, predstavnici Grada družili su se sa građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske gdje su vrijedni lovci pripremili i podijelili gulaš. Nakon prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" preselili su se do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvorila manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola" svečanim programom i "streljanjem iz pištola".

U danima travnja program manifestacije obogatili su "Dani glazbe", koje je pripremila Glazbena škola Pregrada serijom radionica, gostovanja i koncerata od 4. do 8. travnja te je na taj način proslavila desetu godišnjicu rada u Pregradi. I ove je godine, 10. travnja, održano sad već tradicionalno orijentacijsko trčanje OK Kapele, a na pobjedničkom postolju našli su se i Pregračani. Dan kasnije, 11. travnja održan je 10. županijski Sajam zdravlja s velikim brojem izlagača, a 13. travnja u dvorani OŠ Janka Leskovara ugostili smo GfuK u Pregradi s komedijom "Političar" popularnog Zuhre.

Gradska knjižnica pripremila je bogat program za Noć knjige 22. travnja – djeca su uživala u potrazi za blagom, humorističnom igrokazu "Romea i Julio", a gostovala je i psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić, koja je svojim izlaganjem razvedrila i nasmijala publiku. Dalibor Grilec tom je prigodom otvorio prvu samostalnu izložbu, a kraj programa obilježila je Srednja škola Pregrada prikazom renesansnog života pod nazivom "Cijeli svijet je pozornica" te nastupom školskog banda "Glazbeni Gheto".  Grad je i ove godine sudjelovao u akciji "Zelena čistka" po mjesnim odborima, a uz suradnju s lokalnim udrugama i entuzijastima. Uz osnovnu i srednju školu aktiviralo se osam mjesnih odbora s gotovo 200 volontera, koji su prikupili dvadeset tona otpada. Program "Proljeća u Pregradi" završio je 1. svibnja proslavom Praznika rada na Kunagori i Stipernici te na Vinagori, gdje je proslavljen dan Sv. Josipa radnika. Planinarsko društvo Kunagora zbog kišnog i hladnog vremena moralo je otkazati planinarski pohod, no namjernika, ljubitelja graha, zabave i glazbe u planinarskom domu na Kunagori nije manjkalo. Gradonačelnik je dijelio grah, a zabavljalo se uz pjesmu i gitare.

 

Reklama