Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

20.10.2018. 09:22:17 - zagorje.com

Vešligaj podnio amandmane kojim bi se regulirala izrada i registracija tradicijskog vatrenog oružja

Foto: zagorje.com

Tradicija s kojom se rado ponosimo s izvorištem u Kostelu time bi dobila i zakonsku osnovu, kao i druge udruge i organizacije koje kroz glasni pucanj čuvaju tradiciju, objasnio je Vešligaj

Na konačan prijedlog Zakona o nabavci i posjedovanju oružja građana saborski zastupnik Marko Vešligaj podnio je amandmane kojim bi se regulirala izrada i kasnija registracija tradicijskog vatrenog oružja koje se koristi u svečanim prigodama i manifestacijama, a u koje po zakonu spadaju i kubure - pištole.

Amandman se predlaže iz razloga proširenja kruga ovlaštenika za nabavljanje oružja kategorije C. - Na području Krapinsko – zagorske županije, Grada Dubrovnika, Ogulina i drugih jedinica lokalne samouprave zastupljene su organizacije koje u kućnoj radinosti proizvode tradicijsko vatreno oružje i koriste ga samo prilikom svečanih prigoda i manifestacija.

Tradicija s kojom se rado ponosimo s izvorištem u Kostelu time bi dobila i zakonsku osnovu, kao i druge udruge i organizacije koje kroz glasni pucanj čuvaju tradiciju – pojasnio je zastupnik Vešligaj, inače gradonačelnik Pregrade iz koje potječe i Kostelska pištola i tradicija uskrsnog pucanja, a koja se nalazi i na listi nematerijalne kulturne baštine. Naime, većina kubura radi se u kućnoj radinosti i nisu registrirane stoga ovakve udruge traže da im se regulira status i da im se da rok da kada mogu to oružje registrirati.

Reklama