Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

11.02.2020. 13:46:17 - "Kostelska pištola-Keglevićeva straža"

Keglevićeva straža na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku

Članovi Povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije "Kostelska pištola-Keglevićeva straža" boravili su od 1. do 4. veljače 2020. godine u Dubrovniku, gdje su sudjelovali na obilježavanju 1048. Feste sv. Vlaha. Zajedno s domaćinima Dubrovačkim trombunjerima te Gradskom stražom Požega, Rapskim samostreličarima, Gradskom stražom Bakar, Hrvatskim sokolom iz Osijeka, predstavnicima Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini te pripadnicima Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera OS RH prisustvovali su najvećem dubrovačkom slavlju.

Keglevićeva straža već 24 godine posjećuje Dubrovnik, a ove godine delegaciju su činili Božo Antonić, Tomislav Bolarić, Drago Bukovšak i Danijel Drenški koji su ponosno predstavili Krapinsko-zagorsku županiju i Kostel.

Po otvaranju Feste, članovi povijesnih postrojbi tradicionalno su se susreli s gradonačelnikom Dubrovnika Marom Frankovićem i predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom, a uveličali su i tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha ulicama povijesne jezgre grada.

Dubrovački trombunjeri rado dolaze i u Kostel na poznatu manifestaciju "Kostelska uskrsna pištola", a tako će biti i ove godine, kada će se Uskrs pod Kostelom proslaviti po 497. puta.

 

Reklama