Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.11.2012. 12:07:22 - SDP Pregrada

Tribina: Prometna infrastruktura u gradu Pregradi

U prostorijama Područne škole Sopot, u petak 26.10.2012.g., održana je javna  tribina na temu "Prometna infrastruktura u gradu Pregradi" u organizaciji Gradske organizacije SDP-a. Gosti tribine bili su članovi uprave Hrvatskih cesta, Jurica Krleža i Nenad Maljković. Domaćin tribine Marko Vešligaj, predsjednik GO SDP-a Pregrada te kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima, pred 50-ak okupljenih sugrađanki i sugrađana iznio je važnost problematike prometne infrastrukture u gradu Pregradi koja je sustavno godinama zanemarivana od strane aktualne vlasti (što namjerno, a što iz nemara). Gost tribine Jurica Krleža u uvodnom je izlaganju prisutnima iznio ciljeve i aktivnosti nove Uprave u okvirima pokretanja  investicijskog ciklusa, reorganizacije Hrvatskih cesta te unapređenje procesa planiranja cestovne mreže i uspostave nacionalnog prometnog modela. Posebno se osvrnuo na ulaganja u cestovnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije koja su u 2012. godini iznosila 83.924.197 kn  te na projekte koje Hrvatske ceste planiraju provesti na području Grada Pregrade. To su:

  • Raspisivanje međunarodnog natječaja za rekonstrukciju državne ceste D206 (Valentinovo-Krapina) u sklopu Betterment programa za kraj 2012.g. procijenjene vrijednosti  37.000.000,00 kuna.
  • Redovno održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije u gradu Pregradi.
  • Sanacija kolnika državne ceste D206 (Pregrada- Krapinske toplice) na dionici od rotora do industrijske zone.
  • Izrada projektne dokumentacije za izvanredno održavanje državne ceste D206 od Pregrade prema Humu na Sutli dionice oko 10 km.

Na to se nadovezao Marko Vešligaj, koji je napomenuo da se prilikom rekonstrukcije gore navedenih državnih cesta posebna pozornost osim obnove samog kolnika posveti i pravilnoj signalizaciji, obilježavanju pješačkih prijelaza i postavljanju mjerača brzine, kvalitetnoj odvodnji te izgradnji nogostupa i biciklističkih staza.

Potom je Marko Vešligaj prisutnima iznio podatke o stanju prometne infrastrukture na cijelom području  grada Pregrade, posebno naglasivši poražavajuće podatke o stanju nerazvrstanih cesta, koje najbolje oslikava podatak da na području grada Pregrade imamo samo 30% asfaltiranih nerazvrstanih cesta.  Također je zanemareno održavanje postojećih asfaltiranih cesta te izgradnja nogostupa uz prometnice po našim selima. Naglašeno je zanemarivanje gradnje nogostupa uz područne škole Benkovo i Kostel koje se nalaze uz državne prometnice te Sopot uz županijsku cestu. Intenzivan promet na tim prometnicama svakodnevno ugrožava sigurnost djece, koja bi trebala biti prioritet Grada prijatelja djece čiju titulu nosi naš grad Pregrada. Vešligaj je u svom izlaganju spomenuo i ignoriranje institucije Mjesnog odbora, koji bi trebao određivati  prioritete ulaganja u infrastrukturu na svom području, a politikom postojećih gradskih vlasti sveden je na "fikus". Jedna od programskih smjernica SDP-a za iduće lokalne izbore biti će upravo davanje ovlasti Mjesnim odborima i puno uvažavanje njihovih prioriteta te razvijanje partnerskih odnosa i suradnju na zajedničkim projektima.

Na kraju izlaganja izneseni su pozitivni podaci o ulaganjima Županijske uprave za ceste KZŽ na području grada Pregrade te je samo ove godine za asfaltiranje i nogostupe uloženo oko 1.500.000,00kn, što znači da je u 2011. i 2012. godini novim asfaltom bilo i biti će presvučeno ukupno oko 6 km cesta, na području Sopota, Bušina, Stipernice, Vinagore i to upravo na inicijativu vijećnika i članova vijeća mjesnih odbora iz redova  pregradskog SDP-a.  Također je najavljena i skorašnja dugo očekivana prekategorizacija nerazvrstane ceste Klenice-Bušin (Bežanec-Štefan) u lokalnu cestu, čime brigu o njoj preuzima Županijska uprava za ceste pa se uskoro može očekivati i uređenje i asfaltiranje te prometnice, na čemu će SDP posebno inzistirati.

U raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja, građani su postavili brojna pitanja i prijedloge iz kojih se jasno moglo vidjeti nezadovoljstvo postojećom politikom gradskih vlasti ulaganjima u ceste. S obzirom da je tribina poslužila i za predstavljanje dijela SDP-ovog programa za lokalne izbore koji se odnosi na infrastrukturu, prijedlozi i sugestije koje su građani iznijeli na tribini biti će uvažena i uvrštena u naš predizborni program.

Reklama