Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.04.2013. 10:00:23 - PINA

Suspendirani lokalni izbori u Pregradi

Danas smo iz dobro obaviještenih krugova bliskih vladajućoj strukturi doznali da će se večeras održati izvanredna sjednica Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: Suspenzija predstojećih lokalnih izbora.

Kako naš izvor navodi, na međustranačkim koordinacijama koje je vladajuća koalicija obavljala proteklih dana došlo se do čvrstog zaključka da najavljeni kandidati za predstojeće izbore (tu se uglavnom misli na kandidate za gradonačelničku poziciju) svojim iskustvom i smislom za inovativnost ne zadovoljavaju visoke kriterije koje je sadašnja vlast postavila.

Mada ovo izgleda pomalo zabrinjavajuće, to uopće nije tako i potpuno je u duhu pravila koja vrijede u Europskoj Uniji. Naime, direktiva EU EEC-79/2008 dozvoljava ovakvu situaciju i daje aktualnoj lokalnoj vlasti mogućnost da odgodi lokalne izbore na rok od do dvije godine.

Pošto Hrvatska pristupa EU 1. srpnja ove godine, određeni propisi se već mogu primjenjivati, a posebno oni koji imaju utjecaj na događaje u tekućoj godini u kojoj će se pristupanje i dogoditi.

Prema planu, izbori bi se odgodili sigurno za godinu dana, no s obzirom na izrečena mišljenja tijekom koordinacija puno je izglednije da će se prihvatiti maksimalni rok od dvije godine.

Ovaj period do novih lokalnih izbora iskoristio bi se za edukaciju prijavljenih kandidata, a sama izobrazba bila bi pod nadzorom Gradskog vijeća, odnosno Predsjedništva Vijeća.

Srednja škola iznajmila bi prostorije, a pošto će se edukacija vršiti vikendima i to kroz cjelodnevnu satnicu, prehrana za kandidate bi se osigurala preko Gradske kavane u suradnji sa Srednjom školom.

Ovakva situacija će svima pogodovati jer svi će se svi troškovi, osim prijevoza, namiriti iz Europskih fondova.

No, pošto u Gradskom proračunu postoji poprilično velika stavka namijenjena za putne troškove, vjeruje se da će se uz organizaciju prijevoza pomoću taksi službe ovi troškovi svesti u predviđene okvire.

Nešto veće nezadovoljstvo odgodom izbora mogla bi iskazati jedino "Stranka mladih umirovljenika" - SMU, čija je podružnica u Pregradi pred osnivanjem. Zbog odgode izbora morat će pričekati, kako stvari stoje još barem dvije godine, da dobiju mogućnost participacije u kreiranju gradske politike.

Za neupućene, radi se o stranci čiji se ogranci ovih dana osnivaju diljem Hrvatske, a okupljaju uglavnom umirovljenike koji su taj status stekli do svoje 50. godine života, ali time objesili "kopačke o klin" već su i dalje nastavili sa svojim poduzetničkim aktivnostima.

Kako je istaknuo, glavni stranački savjetnik za područje sjeverozapadne Hrvatske, dr. Drago Rubala, ovo je težak udarac za afirmaciju stranke u Pregradi, jer zbog znatnog članstva ova stranka je očekivala dobre rezultate na predstojećim izborima.

Nama kao laicima teško je reći da li je ovakva EU uredba pravedna, no nažalost, kao i u mnogim drugim slučajevima do sada, jednostavno smo prisiljeni "igrati" po novim EU pravilima koja nam se ponekad čine i kao korak unazad u razvoju demokracije.

 

Kako će se stvari odvijati na Gradskom vijeću znati ćemo uskoro, no nadamo se da će već sutra, sa svitanjem novog dana, ostati mogućnost da se ovaj prijedlog ipak izmijeni.

 

 

Reklama