Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

02.08.2010. 19:20:25 - Marko Vešligaj

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista

U četvrtak 29.07.2010. godine u prostorijama pregradskog Crvenog križa održana je izvanredna  izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pregrade i Općina Desinić i Hum na Sutli. Izvanrednoj skupštini pristupilo se zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika Milivoja Bana, kojem su svi prisutni na početku odali počast minutom šutnje.

Na skupštini je izabrano novo vodstvo pa će tako Udrugu antifašističkih boraca i antifašista u narednom razdoblju voditi predsjednica Maja Firšt i izvršni odbor u sastavu Terezika Kantoci, Zvoko Hostić, Helena Brezinščak,  Ivanka Lipnjak i Dragutin Gorupić ,a za tajnicu je izabrana Katica Brezak.

Novo vodstvo si je u narednom razdoblju dalo u zadatak još snažnije promicanje istine o antifašističkoj borbi i očuvanje spomeničke baštine NOB-a na području Grada Pregrade i općina Desinić i Hum na Sutli. Također nastojat će u svoje članstvo privući što veći broj mladih ljudi koji će promicati plemenitu ideju antifašizma koje je ugrađena u Ustav Republike Hrvatske i predstavlja jedan od temelja naše države. U svom radu očekuju i pomoć lokalnih jedinica koje su dužne ispuniti svoju zakonsku obavezu, koja proizlazi iz Deklaracije o antifašizmu usvojene u Hrvatskom saboru 2005. godine, a koja nalaže očuvanje spomeničke baštine i tekovina antifašističke borbe, također nastojat će i uspostaviti  suradnju s udrugom branitelja iz Domovinskog rata. Udruga antifašističkih boraca i antifašista  nastojat će se uključiti u društveni život Grada Pregrade i općina  Desinić i Huma na Sutli i kroz razne aktivnosti promicati istinu o antifašističkoj borbi, koja je bila izložena povijesnom revizionizmu u proteklih 20 godina  od strane poraženih neljudskih ideologija  iz 2. Svjetskog rata .

Izbornu skupštinu pozdravili su i Miško Balija, predstavnik županijske Udruge anifašističkih boraca i antifašista, Ivan Kukolja, predsjednik Društva Josip Broz Tito Grada Zaboka, Hrvoje Novak potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Pregrada i Marko Vešligaj, predsjednik GO SDP Pregrada, koji je prenio i pozdrave općinskih organizacija SDP-a Hum na Sutli i Desinić i Udruge mladih zagorskih antifašistkinja i antifašista. Na kraju svim prisutnim se u vrlo emotivnom govoru obratio sudionik NOB-a  82-godišnji Dragutin Gorupić, poznatiji kao "Draš" (inače taj nadimak je njegovo je partizanskom "ime") koji je istaknuo  ponos što je bio sudionik NOB-a i ispričao nekoliko anegdota iz toga slavnog razdoblja.

Nakon završetka  skupštine održan je prigodni domjenak.

Reklama